Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Friday, October 31, 2008

Jom Makan Di "Toilet"!

Dah hampir seminggu dan saya masih dalam mood Mamma Mia!. Lagu-lagunya tak henti terpasang, baik di telefon bimbit, komputer, pemain mp3 dan di ruang bilik sendiri. Paling saya gemar dua trek di belakang- "Voulez-Vous", nyanyian beramai-ramai (buat saya rancak menari) dan "The Winner Takes it All", solo dari vokal Meryl Streep.

Tak sangka ABBA mempunyai rangkaian lagu yang hebat-hebat (saya cuma arif "Dancing Queen").

Harus saya akui, saya adalah antara fans lagu-lama lama dari era retro. Percaya atau tidak, saya pendengar setia Light FM dan Sinar FM.

Paling suka mendengar radio di waktu malam (lampu suram-suram), di kala memandu di jalan-jalan raya di Kuala Lumpur atau lebuhraya (pulang ke Perlis misalnya), pasti saya akan memutarkannya seminima mungkin. Sayu-sayup kedengaran-

Saya gemar begitu. Habit sejak dulu. Buat saya tenang dan relaks.

Saya dan dunia saya.

Oh, anda gemar menonton wayang? Hanya terdapat 2 panggung wayang berhampiran di kawasan saya (Bayan Lepas)- satu di Queensbay Mall (dimiliki oleh GSC) sementara satu lagi ialah di Bukit Jambul Complex (BJC).

Jika malas, saya ke BJC saja, tak perlu susah-susah nak beratur panjang atau mencari parking. Jika mahu window shopping atau makan-makan sekali, Queensbay adalah pilihan terbaik. Punya rangkaian restoran yang enak-enak dan tersohor (Chicken Rice Shop, Dome, Coffebean, Starbucks, Swensen's, Old Town, Secret Recipe dan banyak lagi).

Bercakap tentang makan-makan di Queensbay Mall, terdapat satu restoran yang konsepnya agak unik (boleh jadi juga pelik!) di sini. Jika selalunya saya gemar menikmati makan malam atau minum-minum di Starbucks atau Swensen's, semalam saya mengajak Max untuk mencuba Toilet Bowl Concept Restaurant yang terletak betul-betul bersebelahan GSC di aras 3.

"Kash, sini halal. See, ada "sijil" halal di sini!", ujar Max bersungguh seraya menunjukkan saya nota pengesahan halal yang tertampal. Hahaha! Mati la si Max cuba yakinkan saya. Bagus juga dia ni...

"Okay- we go jalan-jalan dulu lah. Wayang pun lambat lagi kan?". Masing-masing lihat jam. Ada hampir satu jam setengah sebelum Soul's Code, sebuah filem seram dari Thailand bermula.

Kami ke aras bawah- singgah di Esprit dan Topshop.

"Kamu mahu baju untuk Halloween Party bukan? Jom ikut saya. Kita ke tingkat atas!". Max tarik saya.

Ya, Halloween Party. Lupa mahu memberitahu.

It's not really a "party" actually. Cuma gathering ramai-ramai teman-teman si Max dari seluruh Penang. Kami akan menyewa sebuah penginapan di Batu Ferenggi Sabtu ini. Macam seronok. Peluang yang tak harus saya lepaskan. Dapat juga mengenali rakan-rakan baru di sini. Silap haribulan saya tak jadi kembali ke Kuala Lumpur nanti, hah itu seloroh Max.

Teringat yang Wardy dan Abang Amir, dua orang teman saya di Kuala Lumpur juga ada menjemput untuk meraikan Halloween di sana- saya senyum sendiri. Tak dapat Halloween di KL, di Penang pun okay. Pertama kali saya bakal menyertai malam Halloween.

Ya, pertama kali. Setakat berkumpul, buat aktiviti bersama- tak salah bukan?

Snap-Apple Night, versi "Malam Halloween" yang diilhamkan oleh pelukis Irish, Daniel Maclise pada tahun 1833. Diilhamkan dari parti Halloween yang dihadiri Maclise di Blarney, Ireland, pada tahun 1832. [ sumber : Wikipedia ]

Sabtu juga saya bakal menghadiri satu sesi bengkel untuk peminat-peminat dan pengguna Sony Alpha. Teruja sebaik mendaftar, semalam saya menelefon Sony HQ di Pantai Molek (berhampiran Island Plaza) untuk pengesahan.

"Ya, nama you dah ada dalam list kami. Nanti datang ke sini jam 11 pagi Sabtu ni." Seronok! Tak sabar saya.

Memang penuh aktiviti hujung minggu saya kali ini. Senarai kerja-kerja bebas juga sedang menunggu. Dengan produk Susu Kambing Nanny milik Wardy (rekaan pek baru) mendahului, diikuti "kad jemputan mini" untuk Encik Whajuddi Wakiman (100 keping), fotografi Acai di Sungai Petani (29 Nov) serta kerja-kerja online yang lain.

Saya tepuk dahi. Namun dalam hati terpalit juga senyuman.

Budak Kopi - Alhamdulillah, rezeki.

Wednesday, October 29, 2008

Kekasihku Seru : Misteri (Saka) Kian Terungkai

Kredit foto : Berita Harian

Kekasihku Seru dah nak sampai ke penghujung? Duh, belum puas rasanya menonton- sejak hampir sebelas minggu lalu, Khamis buat saya tertunggu. Jika termiss sekalipun, saya pasti cepat-cepat menyelongkar ke perut internet, masuk ke laman web tv3.com.my semata-mata untuk menonton siri ini.

Tonton episod terkini di sini. [ Klik ]

Percaya atau tidak- Kekasihku Seru memang lain dari yang lain. Sedari dulu saya memang sukakan filem atau drama yang bersambung-sambung dan mempunyai kaitan (serta misteri yang dibongkar siri demi siri).

Sebagai contoh- saya menyukai siri Charmed (masih ingat trio Prue, Phoebe dan Piper?)- ceritanya berkait musim demi musim, episod A mungkin berkait dengan episod D, balik ke episod B, terus ke episod C dan begitulah sebaliknya. Begitu juga filem klasik Back To The Future (I, II & III), antara filem pertama yang masih saya simpan koleksi original set dvd-nya.

Saya teruja memikirkan bagaimana pengarah atau penulis skrip mampu mengaitkan antara babak ke babak, antara sequel demi sequel, sebagaimana yang Khabir dan Mira lakukan bagi drama Kekasihku Seru ini. Namun kejutan di pengakhiran filem Sepi (babak Baizura Kahar & Piere Andre) menjawab persoalan saya.

Tidak mustahil. Mereka adalah genius baru penglipura filem di Malaysia.

Mungkin ada yang keliru atau tidak faham dengan jalan ceritanya. Nasihat saya, tonton dari mula. Ya, misterinya akan terlerai sedikit demi sedikit tiba di akhir-akhir cerita. Yang pastinya, tiap episod mampu membuatkan anda tak senang duduk, silap haribulan ada yang minta ditemankan walau untuk ke dapur-

Dah ada yang naik bulu roma? Hahaha!

Di awal bersiaran (sekitar Julai seingat saya), ianya tampak biasa-biasa sahaja, bersandarkan dua muka (yang masih) baru, Emelda Rosmila (Marisa) dan Fizz Fairuz (Rashad), ternyata Kekasihku Seru bukanlah bersandarkan rupa paras pelakonnya semata-mata.

Tuah Emilda dan Fizz Fairuz barangkali. Tahniah buat sekalian team produksi ya!

Ulasan saya terdahulu. [ Klik di sini ]

Stabuxguy - Drama siri terbaik pernah saya ikuti di Malaysia. Oh, saya sukakan lakonan Kuza. Dia (amat-amat) bagus.

Capai saya :

Graphic Designer/Writer/Photographer
Penang+KL

"graf:x anywhere, anytime!"

+artwork : http://kashatwork.fotopages.com
+photoblog : www.photoblog.com/stabuxguy
+e-mail : kashatwork@gmail.com
+h/p : 014.6000.441

Tuesday, October 28, 2008

Rumah Terbuka MB, Senja Di Teluk Tempoyak dan Karaoke

Begitu cepat masa berlalu. Tak sedar Syawal telah pun sampai ke penghujung. Rasa saya, baru semalam umat Islam mula berpuasa.

Jika minggu lalu AM saya telah mengadakan rumah terbukanya di Kuala Lumpur, kali ini giliran MB dan kawan-kawannya pula mengadakan gathering beramai-ramai di kediaman beliau yang terletak di kawasan Bayan Baru.

Memang sebuah perhimpunan kawan-kawan yang mengujakan. Apa taknya, sesekali berkumpul begitu kecoh dengan macam-macam gelagat, selain pelbagai juadah dan hidangan (yang pastinya sedap-sedap!)- paling penting semuanya dimasak dengan penuh kasih-sayang.

Itu tagline popular MB yang sering disebut-sebut.

Macam-macam masakan ada- dari hidangan nasi beriayani, masak kerutuk dan ayam panggang, karipap, salad, muffins dan pelbagai lagi juadah. Ralit berfoto, buat saya lupa apa menu kami tengahari itu. Siap ada yang menjadi 'bahan kawalan' lagi-

Majlis yang dirancang bermula jam 12 tengahari telah dihadiri oleh beberapa orang kenalan dan kawan-kawan MB di universiti. Macam biasa, diva-diva bergosip ni memang tak boleh dok diam, ada sahaja topik yang menjadi perbualan terhangat di pasaran.

Tunggu juga kemunculan Abang Hensem a.k.a. Abang Zack (suami Kak Ida) sementelah sedari tinggal di Pulau Pinang, kami masih belum berpeluang bertentang mata. Sering saja saya mendengar cerita-cerita lucu Kak Ida dan suaminya, teringin pula berbual-bual dan berkongsi cerita. Kata Kak Ida, Abang Zack arif selok-belok pengiklanan dan fotografi.

Mujur Kak Intan datang membawa suaminya, Mr. Baker dan 'bala tentera'. Seronok saya melayan gelagat Arif, Iman dan Ehsan- pertemuan ketiga kami selepas pasar malam dan berbuka puasa Ramadhan lalu.

Saya tabik ketiga-tiganya kerana mereka bukan sahaja peminat fanatik dunia gusti, (tontonan melalui youtube, dvd) namun di dunia kanak-kanak lagi mereka telah didedahkan dengan pelbagai perkara.

Kagum kerana di zaman saya, masih ralit bermain teng-teng atau mengumpul tudung botol-

Lewat petang, sehabis saja acara gathering a.k.a. rumah terbuka di rumah MB, saya ke Teluk Tempoyak pula untuk mengambil gambar. Baru nak belajar-belajar.

Untung juga Max sudi menemankan saya.

"Minta diri dulu ya semua. Jumpa malam nanti- karaoke, jangan lupa!". Pesan saya sebelum keluar kepada kakak-kakak diva semua.

Dah lama tak ber-karaoke. Tak sabar pula mahu menunggu agenda malamnya.

"Sorry lambat!", ujar Max sebaik saya hampir ke kereta.

"No, it's ok. Belum sunset lagi. Nanti kita dinner di rumah MB ya- food masih banyak."

Kami menghala ke Teluk Tempoyak, sebuah kawasan penempatan dan pusat makanan laut yang cukup popular di sini. Tak jauh, terletak hanya kira-kira dua puluh minit dari kawasan perindustrian Bayan Baru.

Dua jam di sana- tidak terasa durasi berjalan. Pelbagai teknik saya cuba. Juga beberapa sudut untuk setiap gambar yang diambil. Jujurnya, pengetahuan saya masih di paras sifar. Sekadar bersuka-suka- semuanya bermula dari minat, bukan?

Teringat yang dulu sewaktu di kolej, kami diajar menggunakan kamera manual. Terkial-kial juga saya, ditambah pula harus ke kedai setiap kali untuk mencuci foto yang diambil.

"Bagaimana, ok?". Saya angguk, senyum seraya menunjukkan kepada Max beberapa slide foto.

"Cantik! Ambil gambarku pula, cuba!". Satu, dua, tiga- klik!

Saya menunggu hingga ke lewat senja. Beberapa siri senja buat saya terpegun seketika. Hampir keseluruhan kawasan Teluk Tempoyak disimbah menjadi kuning keemasan. Sungguh saya kagum dengan kejadian Tuhan.

"Kamu serius mahu mengajakku naik?". Soal Max sekali lagi sebaik saya mengajaknya untuk singgah makan malam di rumah MB.

"Kenapa tidak? Jom! Aku lapar. Kita makan ya." Max akur akhirnya. Buat pertama kalinya saya perkenalkan Max kepada MB dan kakak-kakak diva yang lain. Hanya KN, Kak Ida dan Juliana yang masih tinggal.

"So, jadi karaoke?".

"Yup- haruss! Ada orang dapat lampu hijau malam ni."

"A'ah. Jangan ada yang conquer mic sudah nanti. Pulun nak buat konsert sendiri." Masing-masing tergelak seraya memandang sesama sendiri.

Diva-diva kesayangan saya. Kakak-kakak yang sudah saya anggap seperti keluarga sendiri. Mungkin ada yang menganggap saya bertuah, dikelilingi diva-diva yang bukan hanya pandai bergosip, namun mereka tak lekang menasihati dan memandu arah perjalanan saya.

"Menjadi yang berguna." Terngiang yang MB pernah berkata.

Hidup ini cuma sekali. Jangan sia-siakannya.

Kenali mereka dengan lebih dekat :-)

MB - http://mybersukarialife.blogspot.com
Kak Intan - http://mamachupan.blogspot.com
Kak Ida - http://auntidasthots.blogspot.com
KN - http://lubokbatu-graffito.blogspot.com
Mr. Baker - http://warfman.blogspot.com

Capai saya :

Graphic Designer/Writer/Photographer
Penang+KL

"graf:x anywhere, anytime!"

+artwork : http://kashatwork.fotopages.com
+photoblog : www.photoblog.com/stabuxguy
+e-mail : kashatwork@gmail.com
+h/p : 014.6000.441

Budak Kopi.

Sunday, October 26, 2008

Sabtu Yang Penuh Rancangan

Sabtu saya tidak ke mana-mana. Tukas di rumah sahaja- mencuci pakaian kotor dan mengemas ruang bilik (yang kian bersemak!). Kira-kira untuk ke gym tapi sakit-sakit di bahagian tangan dan belakang membantutkan rancangan saya. Kesan dari lama tidak bersenam agaknya. Saya turun ke pool sahaja untuk berenang. Sempat juga menelefon Max dan Calvin, dua rakan yang saya kenali di sini.

"Anda senang? Bisa keluar jalan-jalan?".

Lewat senja, kami ke Queensbay Mall untuk makan malam dan menonton wayang. Saya memilih The House Bunny- "lucu, I sudah lihat trailernya," ujar saya bersungguh bila melihat Max dan Calvin seperti terkebil-kebil.

"Okay, I ikut sahaja. Any movie will do." Max yang murah dengan senyuman pandang Calvin.

"Yeahh... kamu pilih aja ya. Aku juga ikut." Calvin akur.

Saya lihat jam, ah masih awal lagi- masih punya waktu untuk sesi makan malam.

"Mahu dinner di mana?".

"Swensen's?", cadang saya.

Kami ke aras dua. Dah lama juga saya tak ke sini. Makanannya boleh tahan. Paling saya suka Charbroiled Salmon-nya, rasa grill yang enak. Namun saya punya satu menu kegemaran lain sejak akhir-akhir ini- Spaghetti Aglio Olio. Sedapp! Pernah cuba?

Hanya beramuankan rempah basil dan olive oil, ringkas namun cukup untuk buat anda bertenang dan tidak perlu fikirkan masalah berat badan yang semakin naik!

Resepi ini hampir terdapat di semua tempat (yang menyediakan masakan barat dan pasta) namun tidak semua restoran mempunyai rasa Spaghetti Aglio Olio yang sama- tips saya, Spaghetti Aglio Olio di Pastamania, aras 7 di Gurney Plaza adalah terbaik. 100% olive oil digunakan sementara di Swensen's resepi ini diganti dengan garlic oil. Sedap namun campuran olive oil lebih mampu menggamit selera saya.

Habis dinner di Swensen's, saya sempat singgah ke salah sebuah kedai muzik berdekatan.

"Tunggu ya! Mahu cari soundtrack Mamma Mia!". Lega sebaik melihatkan cd-nya masih ada di rak. Dah puas dari semalam saya cari namun hampa. Begitu laris ya soundtrack-nya.

"Ada dua- mahu yang mana?". Saya garu-garu kepala sebaik disoal amoi penjual cd.

"Maksud?".

"Satu imported version, satu lagi Malaysia edition. Tak sama."

"Beza?".

"Imported ada lirik, gambar-gambar dari filemnya. Malaysia takde lirik. Cuma lagu-lagunya sahaja."

Saya lihat harga. Wah! Jauh juga bezanya. Imported version agak mahal sedikit- RM44.90 berbanding edisi Malaysia cuma RM23.90.

"Ok, ok- saya ambil yang 'Malaysia'." Fuuh! Saya cuma mahu dengar lagu-lagunya. Kalau tahu saya cari di Pasar Malam Ferenggi sahaja. RM4 sekeping. Haha!

Saya bukanlah peminat kumpulan ABBA- jauh lagi membesar dengan lagu-lagu mereka. Mamma Mia! juga bukanlah antara filem yang mampu buat saya terperangkap-sebaik-habis-durasi-tayangan sebagaimana filem-filem lain yang pernah saya tonton (maaf ya, filemnya bagus namun bukan genre kegemaran saya) namun masih ada dua, tiga babak (dengan lagu) yang begitu saya suka. Mendengar kembali "I Have A Dream", The Winner Takes It All" dan "Voulez-Vous" di corong kereta Max sewaktu perjalanan balik buat saya terimbas kembali babak-babak menarik di dalamnya.

Beza dengan Mamma Mia! yang sarat dengan lagu dan komedi orang dewasa, The House Bunny lebih bersifat komedi ala Scarry Movie namun punya mesej yang tersendiri.

Saya sukakan Anna Faris, sebagai Shelley, bekas bunny di Playboy (yang sedikit bimbo), beliau jujur membantu rakan-rakan sororiti membentuk imej yang lebih menarik (dan seksi) demi meraih undi dan perhatian lelaki. Pelbagai insiden lucu timbul dan bisa membuatkan anda ketawa terbahak-bahak.

Mahukan sebuah filem ringan yang tidak begitu memeningkan, nah inilah filemnya!

"Ya! Ya! pecah perut I tengok babak-babak dalam filem tu tadi- paling best masa diorang dah tukar imej- meletopp!". Haha!

"I paling suka babak parti Aztec kat rumah sororiti tu. So fun. Happening gilerr!".

Dari pintu GSC hinggalah ke Old Town kami masih tak habis berbual tentang filem yang sama.

Di Old Town cuma minum-minum sebelum Max menghantar saya dan Calvin pulang.

"Apa kamu order?". Tanya Max. Dia ralit menanda menu.

"Honey lemon panas satu ya!". Minuman wajib saya jika ke Old Town.

Saya pandang Max dan Calvin. Malam yang menyeronokkan. Saya hirup sisa lemon hingga ke akhir. Sedapp!

Terima kasih buat kalian ya kerana mewarnakan petang Sabtu saya.

Sempat Max mengingatkan saya temujanji kami ke Teluk Tempoyak esoknya.

"Berfoto. Jangan lupa! Jemput kamu jam lima ya!".

Budak Kopi - Sempat sambung tengok "Ratatouille" di rumah sebelum tidur.

Capai saya :

Graphic Designer/Writer/Photographer
Penang+KL

"graf:x anywhere, anytime!"

+artwork : http://kashatwork.fotopages.com
+photoblog : www.photoblog.com/stabuxguy
+e-mail : kashatwork@gmail.com
+h/p : 014.6000.441

Saturday, October 25, 2008

Lara Sang Bunga

Dari sedih kita merasa gembira. Begitulah sebaliknya. Saya mungkin melalui beberapa episod yang menggembirakan dalam hidup saya lewat kebelakangan ini- namun tiada siapa yang sedar atau tahu beberapa sisi gelap transaksi yang saya alami. Tak banyak biar sekuman namun tetap memberi impak kepada emosi (yang bukan sedikit).

Saya pandang laut terbentang. Seluas itu, moga-moga ianya mampu menyerap kekusutan.

Pertama-tama saya ke sini, niat saya mungkin agak bercelaru. Antara membawa hati yang terluka, si dia yang (fikir saya) perlu pertolongan (niat saya cuma ingin membantu- tak lebih dari itu) dan menghabiskan sesuatu yang telah lama saya mulakan.

Tak guna melawan- meskipun saya beralah dan menutup telinga (atau membatukan diri)- kesannya tetap sama. Ah, boleh gila saya jadinya.

Mengapa begitu? Mengapa begini? Soalan yang gagal saya jawab sejak saya jejak ke mari.

Lalu apa sebaiknya untuk saya lakukan? Diam? Atau terus beralah?

Kata dia, dia dan dia- "mengalah atau kalah".

Tak perlu nak pening-peningkan kepala.

Saya tunduk. Nafas paling panjang pernah saya lepaskan.

April bakal menjelang. Saya tak sabar untuk terus melangkah-

"Kota ini sedang menanti. Kau gagahkan sahaja."

Budak Kopi - Biarkan sang bunga bersedih hati.

Friday, October 24, 2008

Taman Mini Kash

Ada cerita baru dari laman di bilik saya. Biarpun dah berbulan-bulan saya beli batu-batunya, namun baru beberapa hari lepas punya masa untuk mereka-reka.

Kasihan melihat anak-anak pokok saya (tak bersiram dari dari cuti raya). Nasib baik masih segar semuanya (survive macam tuannya- hahaha!).

"Feeling-feeling Bali kah?". Balas seorang teman sebaik saya mms gambarnya.

Sempat juga saya zoom telefon tangan ke poolside di tingkat bawah. Ingatkan nak turun mandi malam ini tapi terlupa ada date dengan MB untuk menonton Mamma Mia di Gurney Plaza.

Ada yang sudah tonton filemnya? Bagaimana?

Budak Kopi - Tak sabar nak tunggu kad kahwin Ieja, teman lama saya di Kuala Lumpur. Lama kami tak jumpa. Tup-tup dah nak kahwin rupanya. Tahniah ya!

Facebook Dan Teman-Teman Saya

Duh, saya garu kepala tanpa henti. Begitu banyak gambar, dari rupa yang begitu, sehingga begini- bisa buat saya pening jadinya. Bukan berbelas-dua, tapi makan beratus-ratus!

Buat pertama kalinya Facebook memberi sebuah 'kehidupan' baru kepada saya. Membaca komen Sarah, satu-satunya gadis manis (selain Suzana) dalam hidup saya buat pagi saya berseri-seri. Ya, Sarah barangkali benar. Tak lama sahaja lagi. Sabar ya, Kash. Saya akur- suka atau tidak, hidup mesti terus. Itu yang terpaksa saya telan.

Sarah - sempat pose di muka pintu sebelum balik dari open house di rumah AM minggu lalu.

"Nanti kita pi Janda Baik or Perhentian sesama ya... kita ajak AM sekali...". Kata-kata Sarah mengubat hati saya.

Aidit- dejavu katanya pic ni. Setelah hampir dua tahun tak bersua, Aidilfitri baru-baru ini kembali menemukan kami.

"Semoga keakraban kita kekal walaupun cuma magis FB dan blog yg dapat mendekatkan kita." Perenggan yang mudah oleh Aidit, seorang lagi sahabat saya, namun ertinya jauh menerobos ke dasar. Begitu bermakna.

Sedar atau tidak, Facebook menjadi jambatan mendekatkan saya dengan teman-teman, baik di dalam dan luar negara. Ianya cepat, menyeronokkan dan bisa menjadikan pertalian kami lebih akrab biarpun hanya 'bertemu' dan bergurau-senda di alam maya.

Terus-terang, laman ini bukanlah kegemaran saya awalnya. Sedikit bercelaru dan agak berserabut. Lebih senang melayan Myspace (yang telah saya kenal sejak awal 2004).

Facebook bagaimanapun telah memberikan saya sedikit idea sebenarnya. Saya kini dalam proses mengumpul kembali gambar-gambar lama sedari tahun 2004 hingga sekarang. Lucu juga bila melihat kembali wajah-wajah sendiri dan teman silih berganti. Ada yang sempat saya menelefon dan bertanya khabar (sejurus melihat gambar mereka).

Gambar di Teluk Intan, kampung si Icky.
\
"Hey, apa khabar? Ingat lagi ke Pangkor? Tasya terpaksa bertudung mahu masuk ke muzium waktu singgah di Teluk Intan?", pecah tawa saya dan Rizal, yang kini menjawat jawatan sebagai penyampai berita di Awani.

"Nanti e-mail kan copy-nya ya. Mahu simpan- kenangan!". Rizal masih mesra, seperti dulu-dulu.

Saya dan Ardly (mana hang ek? Lama tak dengar citer)- sempat bergurau sementara encik A merakam foto kami sewaktu di PD.

Sempat juga saya menghubungi encik A (tiada dalam gambar), oh- jika anda pembaca awal Catatankash saya pasti anda tahu siapa dia- "Lucu ya! Kamu kurus sekali waktu itu. Baju pink! Ya, waktu ke PD- jalan-jalan di waktu senja."

Saya masih ingat beberapa keping gambar yang dirakam oleh encik A, wartawan ekonomi Berita Harian ini memang berbakat. Itu kelebihan berkerja di akhbar barangkali.

Siapa lagi? Oh, ada beberapa nama yang terpaksa saya rahsiakan di sini. Ops! Saya telefon pula si Karl (atau nama barunya Kimora Hilton), teman terapat.

"Ingat waktu mahu ke parti malam tu? Memasing gigih bersiap kat rumah AM."

"Ya! Ya- Aidit dan Neo pinjam baju you-".

"Hahaha- you pun dress to kill ya. Ingat baju celoreng-celoreng tu? Siap ngan rantai bagai. rambut pun masih panjang!".

Kami gelak berdua di corong telefon.

Memang life dua-tiga tahun lepas hanya tahu seronok-seronok. Graf paling atas dalam hidup saya. Yup! Tapi itulah yang memberikan saya dan anda memori sebenarnya. Mengenang kembali momen-momen berkenaan, bisa buat saya tersenyum sendiri berkali-kali.

Ok, itu cerita pagi saya.

Petangnya, barangkali berkat melihat gambar-gambar lama, hati saya kembali berkobar-kobar untuk ke gym. Hah- rutin yang hampir dua bulan sudah saya abaikan. Ya, pelbagai agenda menarik November hingga Januari 2009 menunggu saya. Harus tampil 'lebih yakin', gurau saya kepada seorang teman.

Masih ingat insiden Bunga-Ashraff di Pantai Kuta?

Oh, bukan.. bukan... saya bukan mahu menjadi Bunga! Hahaha. Cukup sekadar pasangannya sahaja. Hey, Aidit kamu gelak ya! Itu motivasi saya- ops, matilah pecah rahsia!

Kita tunggu sahaja ya.

Budak Kopi.

Wednesday, October 22, 2008

Khabar Dari Bali

Pernah ke Bali? Apa yang istimewa?

Barangkali itu persoalan yang sering bermain di minda anda sekalian. Hampir setiap tahun juga (jika berpeluang) saya pasti tak lepaskan peluang untuk menjejakkan kaki ke bumi Pura ini. Peluang sekali lagi baru-baru ini (urusan kerja) membawa saya buat pertama kalinya untuk tinggal bermalam di Sanur.

Sebuah kawasan penempatan yang terletak di bahagian selatan (berhampiran Kuta dan Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai-Denpasar).

Berbanding tempat-tempat tarikan lain, Sanur lebih sunyi namun sarat dengan aktiviti penduduk lokal yang unik dan tersendiri. Jika anda mahukan sesuatu yang berlainan, nah, Sanur barangkali punya apa yang anda inginkan- spa, ketenangan, pantai yang bersih, makanan yang enak-enak, hotel yang privasi namun pada harga dan ringgit yang berpatutan.

Banyak sebenarnya yang ingin saya berkongsi dengan semua namun dek kekangan waktu dan faktor menulis perlu masa yang panjang, saya paparkan sahaja seleksi gambar-gambar yang sempat saya pilih sendiri sepanjang berada di sana.

Mahu lihat lebih gambar-gambar menarik sepanjang trip saya ke sana? Sila klik photoblog baru (masih dalam peringkat beta) saya di sini ya! Jangan lupa bookmark. Terima kasih. :)

http://www.photoblog.com/stabuxguy/

Budak Kopi.

Monday, October 20, 2008

Rambut, Cincin Di Tangan Dan Sebuah Masa Depan

"Kash, what happened to your hair?"

"Aiyoo.. dah botak ke?"

Ramai yang bertanya. Tak kurang yang mula memanggil saya "si botak". Hahaha. Tak kisah la. Saya tak fikir panjang sebenarnya. Langsung terdetik terus aja ke salon berhampiran.

"Semua?". Tanya Purnama, orang yang bertanggungjawab memotong botak rambut saya.

"Ya, semua." Ujar saya tanpa ragu.

"Pasti ya? Kok tak menyesal nanti?". Saya geleng.

"Ganteng!*". Ayat pertama yang saya dengar dari mulut Purnama sebaik kerjanya selesai.

*Ganteng (Bahasa Indonesia) = Kacak/Handsome

Hampir dua minggu gaya 'botak' ni saya bawa ke sana-sini. Terasa ringkas dan benar-benar "saya-tak-perlu-fikir-apa-apa-lagi".

Minggu lalu sekali lagi saya turun ke Kuala Lumpur. Selain 'mengubat kerinduan', juga bagi memenuhi beberapa jemputan rumah terbuka teman-teman yang tinggal di serata KL.

Gambar masa open house kat rumah AM Sabtu lepas- sila abaikan 'pemandangan belakang' tu ya...

Terima kasih kepada yang menjemput. Ted, AM, Karl, Andre- pada yang tak sempat untuk saya kunjungi, maaf saya pinta. Kesuntukan waktu yang mengekang, selain faktor perut yang kekenyangan. Ada rezeki, tahun depan kita jumpa lagi ya-

Kembali ke Pulau Pinang, tempat saya sekarang bukanlah sesuatu yang menggembirakan namun saya senang di sini. Jauh dari kehidupan di kota, kawan-kawan. Jika ada pun Starbucks Coffee atau Borders di sini, perasaannya tidak sama. Peluang bersama anda-anda, teman-teman saya selama beberapa hari saya di Kuala Lumpur, selain mengenali beberapa orang rakan baru- Shain (WenKT), Toby (Rudy), Ewan (Ted) dan Syam (Irwan) buat saya terfikir sejenak, "Oh, masih ada 'kehidupan' buat saya di KL rupanya". Diterima malam itu di kalangan teman-teman buat saya sedikit terharu.

Kehadiran Aidit, Alif dan Siddiq serta Helmi, (antara teman-teman rapat saya) juga buat saya sekali lagi terkenang zaman-zaman kemeriahan dan 'seronok-seronok' sewaktu di KL. Seronok maksud saya di sini bukan tearah kepada maksud-maksud negatif sahaja, kami melepak, minum-minum kopi dan berbual di Starbucks, Dome KLCC (mahupun di mana sahaja), masak-masak dan jemput kawan-kawan di hujung minggu, keluar menonton wayang beramai-ramai ataupun konvoi ke Port Dickson jika punya kelapangan. Itu seronok yang saya maksudkan.

Kesal? Ah, tidak juga.

Itu harga yang perlu saya bayar sebaik membuat keputusan untuk berpindah ke mari.

Awalnya, saya gembira. Terlalu gembira. Selain faktor membawa diri (saya sedikit terluka waktu itu) saya juga punya satu misi di sini. Antara kerjaya dan masa depan, sekembalinya dari Germany, saya tekad memilih Pulau Pinang sebagai destinasi untuk saya membentuk jati diri dan memperbaiki kelemahan diri sendiri. Terlalu susah untuk menjadi seorang manusia yang sempurna. Saya bukanlah seorang yang kuat namun apa yang saya harungi hari ini, saya pasti, bakal memberikan saya sesuatu yang berharga sebagai bekal untuk saya tempuhi pada waktu mendatang.

Dan, oh- jika ditanya apa yang paling menggembirakan saya saat ini, saya pasti yakin seraya tersenyum dan berkata, "Dia!".

Saya pandang cincin BVLGARI di tangan. Sebuah masa depan berada di genggaman.

Budak Kopi.

Friday, October 17, 2008

Coklat Stroberi

"Ikut teoriku. Coklat-stroberi. Coba jadikan dirimu seperti coklat. Walaupun rasamu sebenarnya adalah stroberi."

Hahaha! Anda faham?

Maksudnya, jika sebanci* mana pun kamu, tunjukkan pada umum yang kamu juga seperti lelaki normal.

Agak keras bunyinya bukan?

*banci = lembut

Antara petikan dialog dari filem "Coklat Stroberi" yang baru saja saya tonton di DVD malam tadi. Biarpun runutnya telah saya beli setahun yang lalu, namun baru kali ini baru saya berpeluang menonton keseluruhan perjalanan ceritanya.

Key dan Citra, sementara Nesta dan Aldi- empat teman serumah yang terpaksa membahagi hati dan perasaan. Antara memberi dan menerima, cinta baru yang benar, sementara meninggalkan sebuah hati yang terluka.

Plot

Akibat tiada wang untuk membayar sewa, Key dan Citra terpaksa akur dengan kehendak tuan rumah mereka untuk membawa masuk dua penyewa baru. Sebaik mengetahui keduanya adalah lelaki, mereka tiada pilihan sementelah keduanya juga masih menuntut di kolej.

Biarpun tidak disenangi Citra, Key mula menyimpan perasaan terhadap Nesta tanpa mengetahui 'rahsia sebenar' keduanya. Nesta yang juga hanya ingin berpura-pura (demi menutup kepincangannya bersama Aldi) akhirnya terpaksa akur dengan perasaannya sendiri yang dia juga telah jatuh cinta terhadap Key.

Konflik bermula sebaik Aldi mengetahui hubungan Nesta dan Key. Mereka mula berantakan.

Namun cinta itu tak bisa dipaksa bukan? Lebih baik melepaskan dari terus saling melukai.

Aldi akhirnya melepaskan Nesta untuk mencintai Key.

Emosi saya mula bermain di saat ini. Dek kerana geram dengan keegoaan Nesta (ah, lelaki sering digambarkan begitu bukan?), saya berkeputusan untuk berpihak kepada Aldi. Dan, oh- terima kasih kepada Citra- anda rupanya penyelamat. Buat saya senyum sedikit di pengakhiran cerita.

Lucu juga bila melihatkan si Fauzi Baadilla dengan sportingnya melakonkan watak lelaki banci yang bertindik sana-sini.

Kisah yang mudah (dengan tema yang berat) tapi mampu memberi saya kesan emosi yang bukan sedikit. Bersama lagu latar yang begitu mengesan, setiap babak menjadi warna antara empat sahabat yang juga menjadi peran perdana filem ini.

Menarik juga, selain kemunculan Ungu (yang bermain sebagai live band di restoran Key berkerja), juga penampilan khas Fauzi Baadilla (lelaki bertindik yang juga rakan sekerja Citra di butik), Luna Maya (aktres dari Love kegemaran saya!) dan ramai lagi.

Saya tak pasti salinannya ada di jual di Malaysia. Jika punya teman-teman ke Jakarta, nah, kirim aja ya!

Budak Kopi - Suka 'coklat stroberi' beli di KLCC... yummyy!

Monday, October 13, 2008

Raya Situ Sana Sini Kash

Raya, raya-0 raya! Mana saya menghilang? Lama juga tidak menulis apa-apa di sini. Dari berambut hinggalah ke bo- ops, nanti dulu ya. Kita simpan itu dulu di akhir-akhir gitu. Kasi suspen katanya.

Ya, mana saya menghilang? Raya bagaimana, Kash? Gembira? Meriah di kampung ya?

Ada yang fikir saya sakan beraya sampai lupa dunia. Hahaha! Boleh jadi juga. Erm. Bukan, saya bukanlah seorang yang gila beraya- saban tahun lebaran saya simple sahaja. Banyak berhabis untuk orang-orang sebenarnya. Diri sendiri- seadanya sahaja. Dah tua-tua macam ni, mana lagi seronoknya. Lagikan kanak-kanak juga sudah agak bosan saya kira. Raya sekarang pasti dicop mahu duit sahaja kerjanya. Mana-mana si Kak Yam, Kak Timah*- "alah, kanak-kanak. Minum air ajelah. Nah, jamah aje lah biskut atas meja tu ya!."

*maaf- bukan nama sebenar

Layan umpama kelas ketiga.

"Wangnya mak cik? Alah kedekut betul mak cik rumah sebelah tu, kasi seringgit aja!".

"Jom kawan-kawan, pegi rumah mak cik si polan-si polan tu, dia kasi wang banyak. Adikku sudah dapat limaaa ringgit!".

"Tunggu, rumah sana tu lagi banyak. Tadi pagi dia kasi aku sepuluh ringgitt!".

Pesta duit raya. Lumba-lumba siapa dapat wang paling banyak.

Anngap sahaja sedekah. Jangan selalu mengomel. Rezeki yang diberi tidak bagus jika menjadi bahan cerita. Sia-sia sahaja pahala.

Saya? Duh, beri semampunya sahaja.

Oh, sungguh bosan rupanya raya kali ini. Terpaksa bertoleransi dengan banyak perkara. Dari peristiwa terlepas penerbangan pulang- dua hari sebelum raya (nasihat saya, jika anda telah membuat booking berbulan-bulan lamanya, harap segera menyemak jadual terkini ya!) hinggalah ke masalah (kami) adik-beradik yang terpaksa 'melambung dadu' (nak raya rumah siapa) tiap kali menjelang raya. Bukan senang jika anda wujud dari kalangan broken family.

Sarah dan saya- si manis yang title-nya masih menjadi tanda tanya. Antara foto 'hari raya' kegemaran saya.

Dari Kelantan, saya singgah di KL (untuk beberapa hari). Mujur punya teman-teman yang bisa memahami. Kami sempat makan-makan (gathering) seadanya sementara saya mempunyai rencana lain untuk beberapa hari akan datang. Was-was untuk pergi kali ini- namun perasaan saya kuat berkata,"Cuba aja. Untuk kali ini saja. Tiketnya pun sudah ada. Minimakan sengketa, banyak sabar. Insyallah-". Seorang teman menasihati, "Kamu lebih kuat. Butakan telinga." Saya pandang si dia, tidak berkedip. Cuba menghabiskan beberapa suap rendang di meja.

"Mahu nasi himpitnya?".

"Please, itu tidak lucu ya!". Saya cubit dia, perlahan.

Raya yang berbaur saya kira. Kalau dari grafnya, bisa diistilahkan menurun mendadak, pertengahan lalu melonjak setinggi-tingginya sebelum kembali mendatar di paksi mula. Ada suram, suka dan balik kepada sebuah perasaan yang biasa.

Oh, btway, saya sudah botak! Ya itu rahsia- jangan bilang sama siapa-siapa ya.

Selamat Hari Raya Minggu Ketiga!

Budak Kopi.