Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Thursday, January 31, 2008

Diari Stabux : Catatan Di Pulau Mutiara


jumaat,
1 februari 2008

"ku tak bisa juarai jiwa yang ku tak punya..."

biasa dengar lirik ini?

(khas buat fans ziana- anda gembira dengan DINGIN?)

nah, katakanlah apa sahaja. sebetulnya itu hanyalah sebahagian dari lirik single terbaru ZZ (ziana zain). pertama kali mendengar (dari corong kereta) sebaik pulang dari makan malam tadi. sedap. cuba-cuba menangkap gerangan suara siapakah yang berkumandang ini. penyanyi barukah?

sungguh hiburan semasa sudah jauh saya tinggalkan. di sini tiada tayangan perdana, tiada pelancaran album, party-party mahupun mingle bersama artis-artis yang merupakan rakan dan kenalan saya (ah, apa khabar vernon, kak ning- tahniah ya! dah selamat diijabkabul).

sejak hijrah saya ke pulau ini, KL dan isinya juga hampir saya "kambus" bersama. uh, wait! nada yang sekejap naik, sekejap turun- ah, sah! saya kenal suara itu. kak ziana-lah, siapa lagi. sedap. memang sedap.

terfikir jika jee (fauziah latiff) masih boleh bernyanyi sesedap ini. saya suka keduanya. masing-masing pernah dan punya aura yang tersendiri. teringat yang dulu-dulu sering ke kedai kaset menunggu album ENGGAN dipasarkan. memori.

berbalik lirik tadi, sekadar suka. tiada kena-mengena dengan siapa dan apa. yang sudah tu sudah la. tak berniat nak mencuit hati sesiapa. saya happy di sini. sangat-sangat happy. lebih dari itu sibuk dan kepenatan sehari-hari. masa saya hanya berkiblatkan kerja. itu paling utama. ini yang saya suka. misi saya- ah masih jauh sebenarnya. takpe, perlahan-lahan. kata orang tak rugi jika kita bersabar bukan?

tahun baru cina? anda ke mana? cuti empat hari. saya telah pun membeli tiket fire-fly ke kota bharu. cuti sakan? tak juga. dah lama di sini. kekangan kerja buat saya tiada masa fikirkan keluarga, kampung halaman.

dude, tak balik KL?

tidak, bukan kali ini. insyallah ulangtahun AM nanti. saya telah pun menempah fire-fly sekali lagi ke kuala lumpur (subang). 22-24hb feb. tempoh cuti yang terlalu singkat buat saya. hujung minggu yang terhad. apa nak buat. cuma itu masa yang saya ada (maaf, sam! saya tidak dapat hadir ke majlis ulangtahun anda di KL pada 1hb ya). namun balik untuk sama meraikan AM saya, ah sesekali apa salahnya. lama juga tidak menjengah desa petaling dan ibukota yang banyak membesar dan mematangkan saya (selain dari memberi banyak cerita!).

terlalu banyak yang saya rancangkan. plan ke germany dan switzerland hujung tahun nanti- ah, barang saya masih berkotak-kotak di sana. selain cuti, ziarah kawan-kawan : peter, martin, frank (wie sind Sie, Kerle? vermissen Sie Sie Menge!).


*apa khabar kalian? rindu kamu semua!

jika diizinkan, (mungkin) saya berkira-kira untuk menetap di sana (insyaallah). segalanya masih dalam perancangan. hanya menunggu masa yang sesuai. dan bali, ya harus juga saya pertimbangan (terasa seakan ubud menggamit saya!).

paling utama- sambung kembali pelajaran saya yang (sering) tergendala. umur pun makin tua. sering diaju, dude bila mahu kahwin? hahaha. saya hanya mampu tergelak. calon pun tidak ada. masakan.

dude, seronok di sana?


sini?

ya, mana lagi.

saya angguk tanpa dipinta.


sama seperti yang saya katakan tadi. tersangat happy. biarpun jadual saya padat di sini, bangun awal lagi, siap- siap, secawan milo terus ke tempat kerja. hari-hari berada di konti kerja, mengadap pc dan melakar idea-idea baru untuk klien dan syarikat, hanya satu yang memuaskan saya- melihat wajah pelanggan yang happy.

"anda bagus. next projek saya cari awak ya!".

kata-kata itu sudah cukup membuat hati saya berbunga. hilang lelah bersengkang mata.

balik jam lapan-sembilan, itu sudah biasa. rutin isnin-jumaat saya. hanya separuh sabtu dan ahad buat saya sedikit lega. shopping, menikmati ice blended di egate atau di borders queensbay mall, makan malam di teluk tempoyak atau sekadar memandu menikmati panorama laut dan jambatan pulau pinang- senja paling hebat! ah, cukup untuk saya bersyukur dan mengakui (berkali-kali), sesunguhnya hijrah saya bukanlah sesuatu yang silap.

adakala kita perlu membuat suatu keputusan yang bijak bukan?

"SELAMAT HARI WILAYAH!".

stabuxguy

Monday, January 21, 2008

Hari Baru Bermula!


I was waiting for so long
For a miracle to come
Everyone told me to be strong
Hold on and don't shed a tear

Through the darkness and good times
I knew I'd make it through
And the world thought I had it all
But I was waiting for you

I see a light in the sky
Oh, it's almost blinding me
I can't believe
I've been touched by an angel with love
Let the rain come down and wash away my tears
Let it fill my soul and drown my fears
Let it shatter the walls for a new, new sun
A new day has... come

Where it was dark now there's light
Where there was pain now there's joy
Where there was weakness, I found my strength
All in the eyes of a boy

A new day has... come

stabuxguy

Sunday, January 13, 2008

Rendition : Nilai Manusia Dan Islam Yang Dijahatkan

bisa anda bayangkan apa yang akan terjadi dalam masa enam hari? atau empat- atau tiga (mungkin?).

macam-macam. anda akan mati, saya akan mati, nah apa sahaja bisa terjadi. di mana-mana sahaja. hari ini anda bahagia, esok lusa entah-entah anda harus meninggalkan anak-isteri. hilang orang disayangi.

cerita yang baik sering membuatkan saya menjadi sebahagian darinya. sering
kali saya akan terbawa-bawa dan sukar untuk melepaskan sesebuah kandungan plot filem yang ditonton. jika endingnya sedih, pastinya saya akan turut merasa sedih, dan kesannya begitu terasa.

Rendition mungkin bukan cerita popular yang menangkap deria a
nda untuk labuh ke panggung dan menonton. terus-terang kuasa cerita ini yang menarik saya hanyalah terletak pada nama Reese Witherspoon (Just Like Heaven) dan Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain).

tanpa mengetahui hujung pangkal cerita, saya cuba menonton dengan hati yang terbuka. dalam hati, ini filem kontroversi. ya, saya harus tonton. apa yang sensasinya.
plot bermula dengan paparan seorang jurutera kimia yang juga suami kepada Reese (Isabella Fields El-Ibrahimi) yang dalam perjalanan pulang untuk menemui keluarganya di amerika sebaik selesai berurusan di cape town.

malangnya, Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally) yang naif, telah ditangkap oleh sekumpulan CIA sebaik sahaja mendarat di lapangan terbang washington atas tuduhan terlibat dalam sebuah kes pengeboman berani mati di Mesir.

kisah ini bermula di sini.

anda pernah tonton babel?

naratif penceritaan yang selari dan bergerak serentak namun berlai
nan masa merupakan trademark yang dibawa dari babel ke dalam filem ini. anda mungkin keliru jadi harus hati-hati. hayati tiap inci peristiwa yang berlaku. saya sendiri sebaik sahaja anwar ditangkap, hati sentiasa tidak keruan dan ingin tahu apa seterusnya yang berlaku kepada beliau.

Isabella si isteri yang (sedang sarat mengandung) risau sebaik kelibat suami tidak muncul di balai ketibaan, telah meminta bantuan bekas teman sekolahnya Alan Smith (Peter Sarsgaard), yang juga merupakan pembantu kepada seorang senator untuk membantunya.

reese mungkin berjaya membawa watak ini namun saya agak hampa di m
ana Isabella Fields El-Ibrahimi tidak terlalu ditonjolkan. kekuatan dan emosinya terlalu perlahan. saya bayangkan seorang Isabella yang lebih agresif sebaik mengetahui kehilangan suaminya akibat konspirasi kerajaan dan bisa melakukan sesuatu yang luarbiasa bagi mendapatkan kembali suaminya. mungkin pengarah tidak mahu melebih-lebihkan cerita. cukup sekadar reese watak penyeri. boleh jadi.

kisah berselang dengan kemelut sebuah keluarga Abasi Fawal, ketua penyoal yang lokasinya dirahsiakan di Mesir, sebuah tempat di mana pengeboman berlaku. mempunyai seora
ng anak perempuan yang bermasalah bernama Fatima.

Abasi adalah orang yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan amerika untuk menyoal anwar yang diculik dan memaksa beliau untuk mengaku penglibatannya dalam sebuah pertubuhan islam yang melancarkan siri keganasan menentang kerajaan dan amerika.

di sini islam digambarkan sebagai jihad yang membuta-tuli, jahat dan kumpulan penentang @ militari.

ada beberapa perkara yang menarik perhatian saya tentang filem ini.

pertama, kisah Fatima yang lari dari rumah gara-gara mahu mengikut kekasih yang tanpa diketahuinya adalah merupakan salah seorang dari ahli puak penentang kerajaan. beliau yang menyedari dirinya dipergunakan itu telah cuba menghalang kekasihnya namun telah terlambat.

Fatima terkorban bersama puluhan orang awam yang lain demi menyelamatkan ayah dan kekasihnya.

Abasi Fawal pula menyedari kematian anaknya setelah hampir seminggu Fatima menghilangkan diri.

tragik bukan?

kedua, kebijaksanaan anwar yang masih sempat 'berjenaka' dengan memberi senarai palsu nama-nama ahli kumpulan puak penentang yang mengupahnya untuk membuat bom sewaktu ditahan dan diseksa oleh orang-orang Fawal. ya, saya suka part ini. disini dipaparkan 'kebodohan' orang-orang Mesir (dan mungkin islam sendiri) yang mudah ditipu oleh orang-orang bijak amerika.

saya tergelak bila Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) siap meng'google' nama-nama berkenaan dan hasilnya ianya adalah merupakan senarai nama para pemain pasukan bolasepak Mesir di tahun 1990!

ini membuatkan douglas sedar, anwar tidak bersalah dan beliau berusaha untuk membebaskannya untuk kembali ke amerika. dari awal saya tahu, watak douglas sebenarnya bukanlah digambarkan sebagai agen CIA, tapi beliau adalah 'penyelamat' kepada anwar. douglas atau jake terlalu baik untuk membawa watak seorang agen yang kasar atau tidak berhati perut.

teringat quote si douglas sewaktu berdebat dengan Menteri Dalam Negeri Mesir,

"In all the years you've been doing this, how often can you say that we've produced truly legitimate intelligence? Once? Twice? Ten times? Give me a statistic; give me a number. Give me a pie chart, I love pie charts. Anything, anything that outweighs the fact that if you torture one person you create ten, a hundred, a thousand new enemies."

Give me a pie chart, I love pie charts! itu yang paling saya ingat. hahaha!

babak Fatima melarikan diri dari rumah kekasihnya ke tengah-tengah pekan pada awalnya sedikit mengelirukan saya. ianya seperti ulangan semula awal cerita.

namun bila dihayati betul-betul, oh- flashback rupanya. bermaksud, dari awal cerita si Fatima ini sudah enam hari meninggal dunia (mati akibat bom) dan tidak diketahuinya oleh ahli keluarganya.

anwar selamat? ya, sudah tentu! happy ending untuk cerita-cerita amerika. Isabella yang hampir putus asa telah pun selamat melahirkan bayi yang dikandungnya sebelum 'kehilangan' anwar. seksaan anwar sewaktu ditangkap dan dipenjara mungkin tidak digambarkan secara keseluruhannya, dicurah air sejuk dikepala, kejutan elektrik, ditanggalkan baju dan dibogelkan- ah itu biasa. tidak terlalu ekstrim. seakan ditapis dan di'ringan'kan. mungkin untuk tidak menggambarkan amerika tidak terlalu kejam barangkali. atau mungkin untuk tidak memberatkan filem ini.

apapun menonton Rendition membuatkan jantung anda tidak berhenti dari awal hingga ke akhir. mahu tahu di mana jiwa saya tersekat?

babak Fatima dan bom. ya, jiwa saya mati disitu bersama 'syahid' mereka.

stabuxguy.

Thursday, January 10, 2008

Jogging, Nasi Lemak dan....

khamis, 10 januari.
12.46 tgh

penat. habis sahaja jog di usm pagi tadi, suzana ajak saya dan rakan-rakan yang lain breakfast di tmn tun sardon.

"hah, what, puteri saadong?". tanya saya dengar tak dengar.

"banyak la hang. sardon! s.a.r.d.o.n." eja suzana.

"nasi lemak dia cun!". ujar suzana lagi penuh yakin. saya ikut saja. sementelah masih baru di sini.

"u guys cemana, ikut?".

"on saja!". balas afhzan dan shamir hampir serentak.

afhzan tumpang kereta saya. kami berempat pandu dua kereta dari usm ke tempat yang dimaksudkan.

memang happening. punya la ramai orang. ala pasar tani gitu. but actually it's a kawasan perumahan, ada flet, teres sekelilingnya. siap ada dewan orang ramai and deretan gerai melayu. kat hujung plak ada pasar basah. satu environment yang baru buat saya.

"hang nampak gerai yang ramai dok beratur tu? hah, pi la lekas...". saya pandang gerai yang ditunjuk suzana. mai aii... punyalah ramai orang yang beratur.

memang sedap agaknya nasi lemak dia...

"mesti cuba nih!", ujar saya dalam hati.

hampir sejam kami lepak-lepak di situ. nasi lemak, dua keping roti jala dan susu ais (my fav!)- memang jogging saya waste je pagi tuh. hahaha!

pertama kali kami berempat duduk berborak dan bertukar-tukar cerita. nama je satu ofis, tapi masing-masing sibuk dengan kerja. memang tak punya masa.

dari cerita family, background study, mana tinggal, berkalih ke hal-hal kerja- lepas satu-satu, cerita itu,ini- saya mula rasakan ada keserasian antara kami.

suzana- happening dan gila-gila orangnya. lulusan grafik komunikasi dr usm. kami sebaya dan banyak persamaan saya kira. minat seni, teater, mengagumi andy warhol. yeay, itu saya!

shamir- lulusan engineering dr utm, skudai.

"nape tak keje kat KL je, mir? better payment, prospek keje pun luas." itu soalan pertama saya sebaik awal kami jumpa di hari pertama.

"aku suka Penang. sini tak conjusted macam kat KL. sesak aku kalau keje sana."

logik. alasan yang sama kenapa saya pindah ke sini.

afhzan- lulusan kejuruteraan kimia. juga dr usm. orang kuat dan senior di ofis. dr hal admin, kewangan sampai la ke bahagian grafik- afhzan master. muda tapi

bercita-cita. saya suka gadis ini. tough, macam lelaki. eh, lasak. ya itu perkataan terbaik buatnya.

bukan calang-calang rupanya mereka ini. it's ok. di ofis kami sebumbung. janji masing-masing bisa toleransi. tak timbul soal siapa lebih hebat.

"mahu ke art school? bisa singgah di galeri?". offer suzana. saya pantas angguk.

jogging, nasi lemak- dan now ke art school pula. memang pagi tahun baru (maal hijrah) saya terisi kali ni.

dari padang besbol, daki bukit kecil dan pusing muzium. tak sampai lima kilometer. tapi dua pusingan cukup untuk saya. selebihnya hanya brisk walk sahaja.

apa, anda gelakkan saya? baik, saya cabar anda pusing satu usm... hahaha!

art school.

no wonder lah design-design yang suzana buat cantik. she's so creative and talented. saya kagum dengan apa yang diajar di sini. rasa teringin nak sambung belajar balik. mana tahu rezeki saya, boleh buat ______ ke pulak di sini. kak wan pun ada cakap. why not right?

"minat teater?". tanya suzana bersungguh. saya laju mengangguk.

"art movie juga. harus hayati dan fikir."

"cool. nanti i bawak you. kita ni sama ya!". suzana happy tengok saya. memang kami ada chemistry.

gosh, penang dah buat saya terhibur. jauh dari kota kuala lumpur, saya mula happy di sini. dari berjogging, nasi lemak, lepak pula di art school usm-

ahh, saya suka di sini!

stabuxguy.