Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Wednesday, September 19, 2007

Willkommen Nach Berlin! Teil 1

*Welcome To Berlin!

Berlin. Berlin.

terlalu banyak untuk diceritakan. banyak yang bermain di kepala.

sebuah kota yang begitu mengagumkan saya selain membuatkan saya begitu teruja.

beberapa kali sebenarnya posting ini tertangguh. tak seperti waktu saya berada di Malaysia. selain dari kurang idea dan (kehabisan) minat untuk menulis, saya tidak punya banyak ruang (masa) sebenarnya. hari-hari terkejar sana-sini memenuhi tuntutan aktiviti. tak semua dapat saya lancarkan di sini. selain sensitiviti, ya (seperti) faktor yang saya nyatakan di atas tadi. :)

dari hanya angan-angan, saya mula bulatkan hati. ya, mesti jugak jejak ke Berlin. perancangan awal, James bakal menemani saya namun terpaksa tarik diri disebabkan ada hal lain katanya. it's okay. kat Europe ni semua orang travel sendiri-sendiri (insyallah tak sesat punya).

sementelah James juga telah memberi saya contact beberapa orang temannya di sana.

dari Bahnhoft (stesen keretapi) di Oldenburg, saya menaiki tren ke Hannover (transit) sebelum tukar untuk ke Berlin. berhari-hari juga saya cuba ingatkan nama tempat, jenis pengangkutan, tips dan sebagainya yang diajar James. bagus juga anda punya kenalan yang dah biasa dengan keadaan di tempat baru kan?

dari Oldenburg, perjalanan ke Berlin memakan masa hampir tiga jam. macam yang saya cakap dulu, di sini (German), dari segi ketepatan waktu, hampir 100% pengangkutan awamnya boleh dipercayai. anda tidak perlu menunggu lama untuk ke sesuatu tempat. cepat dan selesa.

dari Bahnhof di Berlin, Ranaldo (disebut Ronaldo), teman James yang berasal dari Brazil tetapi fasih berbahasa Indonesia, telah sedia menunggu saya. orangnya ramah, baik sekali. kami menaiki tren bandar (dipanggil S-Bahn) sebelum bertukar ke tren underground, U-Bahn (ala Putra LRT) untuk ke apartmentnya.

sedikit info tentang U-Bahn/S-Bahn, kedua-duanya murah dan efisien. merupakan dua nadi pengangkutan awam utama di Berlin (selain bas) yang menghubungkan beberapa tempat menarik. sama seperti LRT di Kuala Lumpur, anda bisa dibawa jelajah hampir ke seluruh Berlin samada untuk aktiviti sightseeing atau ke sebarang destinasi hanya menggunakan satu tiket (sehari).

terdapat beberapa jenis pembelian tiket yang ditawarkan, bergantung kepada jenis kehendak dan keperluan anda seperti perjalanan sehala (€ 2,10), perjalanan jarak dekat (€ 1,20) malah anda juga boleh membeli tiket harian tanpa had (€ 6,10).

selesai meletak barang dan berehat seketika, kami ke destinasi pertama.

Berliner Dom.

"kamu puasa bukan? kita dinner di sana aja ya!".

dibina sekitar tahun 1895 hingga 1905 dahn merupakan tarikan utama di Berlin. bangunan yang bercirikan neo-baroque ini pernah dimusnahkan pada waktu perang dunia II dan dibina kembali serta dibaikpulih (sepenuhnya) untuk tarikan pelancong pada tahun 1993.

dengan bayaran sebanyak € 5.00 (untuk dewasa) dan € 3.00 untuk pelajar, pesara, serta pelawat berkumpulan, anda bisa dibawa jelajah ke seluruh pelosok Berliner Dom ini, malah apa yang lebih menarik, anda juga bisa meneroka sendiri pemandangan indah keseluruhan Berlin dari tingkat atas menara (Dom). satu pengalaman yang tak harus dilepaskan.

Berlin sebenarnya adalah sebuah kota yang 'termusnah'. terletak di garisan tengah antara barat dan timur, memperlihatkan ianya sebuah negara yang separuh moden dan mundur. anda bisa lihat kesan tinggalan perang disekelilingnya. bisa buat kita asyik dan terfikir. malah tak mustahil bisa tergambar kembali suasana peperangan dan keruntuhan empayar Berlin suatu ketika dulu.

*saya memang suka berimaginasi. :)

himpunan bangunan-bangunan lama, deretan istana, kesemuanya sedang mengalami fasa pembaikan (yang rasanya bakal memakan masa bertahun-tahun).

itu fakta. lancar Ranaldo memberitahu saya.

bergantung kepada keadaan ekonomi (German) dan penajaan badan-badan kerajaan dan swasta.

sempat kami borak-borak seketika, bertukar-tukar pendapat. saya suka Ranaldo, dia bijak. banyak info bukan sahaja Berlin, malah sejarah Eropah yang diketahuinya.

dari Berliner Dom, saya ikut Ranaldo turun. kami ke sebuah restoran thai-vietnam berhampiran.

"i love tom-yam gung!".

hah, tak sangka-sangka pula mamat Brazil ni penggemar tom yam.

saya? layan aje.

dah nampak green curry beef, chicken oyster with cashew nuts, ah itu semua memaut selera saya. terasa seperti di Malaysia pula.

malamnya, kami jalan-jalan di The Brandenburg Gate, sebuah tugu peringatan yang dibina khusus bagi memperingati dan simbol kemenangan dan pemisahan dua daerah (barat dan timur) di Berlin. dibuka secara rasmi pada 22 disember 1989 sebaik pemusnahan Tembok Berlin (siapa yang baca sejarah tahu la).

saya sukakan pemandangan malam di sini. tak ramai orang (yelah waktu pun dah agak lewat), tambah pula masyarakat German lebih suka lepak-lepak di cafe, restoran waktu-waktu begini. hiburan, muzik- itu budaya mereka.

saya?

lepak-lepak di starbucks (sambil menghirup my favourite vanila frappucino dan mufinnya-oh!).

The Brandenburg Gate.

satu lagi tarikan wajib di Berlin.

nak datang? ah, jangan risau. nanti saya ceritakan perihal pengangkutan di hujung posting.

hari kedua.

awal pagi lagi, Ranaldo mengejutkan saya.

"saya harus ke kuliah. ini tiket muzium dan S-Bahn buat kamu. jumpa tengahari di Unter den Linden. nanti saya call."

erk! saya terkedu. saya cuba-cuba memeta sendiri kata-kata Ranaldo. Unter den Linden?

oh, street area berhampiran The Brandenburg Gate. ya, saya ingat!!

"kamu boleh pilih mahu naik S-Bahn atau bas. terpulang! pergi dulu."

nampaknya pagi ini terpaksa la saya jalan-jalan sendiri. tak apa. bagus juga.

"orang ke Europe memang patut jalan sendiri-sendiri. baru thrill dan adventerous gitu." kata Kak Wan saya. er, pernah ke dia cakap macam tu? hehehe...

ok, destinasi pertama saya hari (berdasarkan peta dan susunan places of attractions (yang didownload dari internet) di tangan, Altes Museum.

apa yang menarik saya di sini?

selain faktor lokasi (terletak berhadapan Berliner Dom), di sini turut diadakan pameran warisan purba dari Mesir. teringat yang semalam Ranaldo beriya-iya meminta saya untuk singgah.

"kamu harus lihat Nefertiti, "The beautiful Berlin woman". dia sungguh jelita!".

saya jalan-jalan. langkah ke Altes Museum membuatkan hati saya berdebar-debar.

pertama, sebab saya sendiri (pakai redah je ni).

kedua, sebab bangunan kat sini semua besar-besar. pada yang tak tahu, saya fobia dengan huge structure. pelik tapi benar.

jujurnya, corak pameran di sini begitu mengagumkan saya. tak perlu nak dibandingkan dengan Muzium Negara di Kuala Lumpur (yang sah-sah jauh panggang dari api) tapi belajar dari macam mana mereka organize sebuah pemeran besar macam ni, baik dari susun atur, rekaletak persembahan, interior- semuanya gah dan cemerlang.

sedar tak sedar, hampir 3 jam masa saya dihabiskan di tingkat atas sahaja. ralit melihat mumia, pelbagai barangan antik zaman Fir'aun dan paling penting si jelita Nefertiti yang diwar-warkan Ranaldo.

memang cantik, menarik dan saya kagum melihatnya. peling penting ianya asli dan anda bisa lihat dan renung keunikkan arca "patung paling popular di Berlin" ini.

paling bagus tentang muzium di German ni, anda akan diberikan sepasang headphones dan sebuah pemain cakera kecil (on request) yang akan menerangkan (hampir keseluruhannya) tentang pelbagai monumen, lukisan, arca dan sebagainya.

dari situlah saya memperolehi info tentang pelbagai sejarah dan latar-belakang monumen di sini. saya mula berbuat demikian sejak diberitahu oleh James semasa melawat muzium di Oldenburg dulu.

mudah bukan?

habis tour sekitar Altes Museum, saya ke park yang terletak di tengah-tengah city. melayangkan badan di situ membuatkan anda terasa benar-benar bebas. kawasannya luas dan dikelilingi beberapa monumen dan bangunan sejarah utama- Altes Museum, Berliner Dom dan deretan istana-istana zaman pemerintahan Frederick III.

hampir ke jam satu tengahari. dah janji dengan Ranaldo untuk jumpa di Unter den Linden. saya jalan meredah street. kiri-kanan bangunan besar-besar dan merupakan monumen asal dari zaman awal dan selepas perang.

dari jauh dah nampak si Ranaldo tengah membeli sesuatu di kedai hadiah. saya merapat.

"nah, untuk kamu!". saya tergamam.

"for me?". beberapa keping poskad (yang cantik) dan sebuah mug bertulis "Ber-lin".

saya hampir memeluknya!

"thanks...".

"it's ok. puas jalan-jalan?". saya geleng.

"capek!". Ranaldo macam faham.

"mahu relaks? jom naik bot- seronok!". tak sempat saya cakap apa-apa, Ranaldo dah tarik tangan saya. kami ke jeti berhampiran Havel River di Berliner Dom.

bersambung...

Friday, September 14, 2007

Berlin, Here I come!

jumaat
september 14 2007

jujurnya sebelum saya langkah ke mari, German bukanlah negara pilihan. jauh sekali terbayang untuk saya jejakkan kaki.


paling jauh pengetahuan saya, (tentang German) - Berlin, ibu negara. perang dunia, Hiltler. nah, itu sahaja.

cetek amat.

lain la kalau sebut Australia- paling suka The Girl From Tomorrow, Alana (torrent terkini yang saya tengah donwload). hahaha, ada yang masih ingat? *siri popular Alam Ria Cuti Sekolah TV3

puasa. hah, ya puasa. bagaimana hari pertama anda?

saya? haha.. biasa sahaja. tiada apa yang menarik puasa di rantau sebenarnya. jauh dari kemeriahan dan suasana- beza dari Malaysia, bisa bangun sahur, ke pasar Ramadhan.

di sini siapa peduli- oh, apa itu Ramadhan? puasa?

mujur juga saya dah ada waktu azan kat laptop (thanks to islamic finder anyway!). senang juga teknologi ni ya. mudah dan tahu bila waktu solat, berbuka.

lepas sahur, tidur aje lah. khamis takde kelas kan. nak pi gym pepagi cam malas plak. tunggu je la tengahari sikit. about jam dua belas gitu saja keluar ke stadt. ingat nak ajak james sekali tapi dia busy plak. ada kelas programming katanya.

tetiba cam teringin plak pi muzium. diulang, muzium!

apa yang menarik? hmm.. terpulang. pada yang tahu nak appreciate benda-benda sejarah, lukisan-lukisan lama dah sebagainya for sure tak kisah habiskan masa even sepanjang hari kat muzium.

was not a bad idea. dari takde keja and jalan-jalan (masuk keluar Zara!) museum was a brilliant idea and the smartest way to at least beri anda pengetahuan tentang sejarah dan perkembangan sesuatu tempat. itu cara saya.

gym? haha.. takpe la. kira 1st day puasa, besok-besok bleh pegi.

muzium.

habis pusing-pusing kat dalam tuh, saja ke Galeria. beli ayam (untuk masak lemak- thanks to my akak Kak Wan for the rempah-ratus hari tuh). ada lagi sejam untuk jalan kaki balik- uh today no basikal. saja nak excercise. :)

dan besok, yess... setelah sekian lama dok kat German, saya ke Berlin juga akhirnya. honestly, jangan tanya memang saya tak tahu rupa struktur muka buminya cemana. Vern, Kak Wan or AM mungkin boleh bantu saya?

apa yang saya tahu, Berlin kaya dengan lukisan-lukisan sejarah, patung-patung agung dan rekabentuk bangunan ala Rennaissance-Baroque.

Dari tahun 1961 - 1989 kota Berlin dipisahkan oleh Tembok Berlin. itu fakta. sejarah.

Berlin juga ibukota kedua terbesar di benua Eropah selepas London. nah, apa lagi ya?

Bendera

Lambang


Laman rujukan :

http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin

http://www.berlin.de/english/

http://www.berlin-tourist-information.de/index.en.php

okay. cukup dulu kang bebanyak info kang tak best pula. better tengok dengan mata-kepala sendiri yer tak?

nak tahu apa menarik, mana saya pergi, apa saya buat di Berlin- nantikan catatan saya dalam kembara seterusnya!

tungguuuuuuuu..........

budak kopi a.k.a. stabuxguy
Germany

Thursday, September 13, 2007

Ramadhan Datang Lagi


khamis
13 september 2007

tak semua antara kita bisa beroleh peluang kedua.

ketiga, keempat apatah lagi kan.

saya bersyukur. biarpun serba kekurangan, jauh di perantauan, saya masih punya nafas untuk menyambut Ramadhan.

bagi orang-orang di sini, Ramadhan tidak memberi apa-apa makna. payah juga untuk saya menerangkan satu persatu- cerita hal puasa, raya.

namun hasilnya bagus juga, ada di antara yang faham hingga ada yang turut menawarkan untuk berpuasa bersama.

"tak takut lapar?", tanya saya.

"jika kamu boleh, saya juga!". seorang teman berkata.

saya bangga. sekurang-kurangnya 'dakwah' saya menjadi. hahaha!

siang tadi saya ke
Galeria. puasat beli belah ala-The Mall di Kuala Lumpur. tak besar, biasa-biasa sahaja. ada pasaraya ala-Giant di bahagian bawahnya. saya senang membeli-belah di situ. segala-galanya ada cuma agak mahal sedikit. tak banyak yang saya borong, cuma sedikit barang-barang keperluan serta makanan untuk sahur.

bukan takde makanan kat rumah cuma cam malas nak naik atas awal-awal pagi plus saya tak tahu Uncle Ramly dan lelain bangun ke tak. so better saya prepare awal-awal.

habis shopping, saya ke McD. order McChicken meal dan makan sorang-sorang. Kak Wan saya call, "buat apa, kat mana?".

"McD, makan. baru habis kelas."

kami borak-borak seketika sebelum Kak Wan saya hang up.

"suara tak jelas katanya".

balik rumah, saya kepenatan. dah berapa hari tak cukup tidur. baring-baring, dengar radio dan terus terlelap.

bangun ntah jam berapa. si James pula call. ajak keluar.

"dinner!".

saya gegas siap. Kak Wan call lagi.

"sorry kak, talk later. nak keluar!". saya harap dia faham.

kat stadt, James dah sedia tunggu saya kat depan
Esprit.

"where?".

"mana lagi, Loft la. kamu suka
pumpkin soup kan?".

macam tahu-tahu je my kegemaran. kami set ke Loft.

borak-borak, dari hal sekolah hingga la ke gosip-gosip luar dan dalam kampus.

habis makan, kami ke
Zara. duh, kali kedua nampaknya (dah singgah pagi tadi). James capai jaket.

"cantik tak?". saya angguk. alah, si James ni pakai apa pun cantik. saya belek-belek. capai t-shirt dua, tiga helai.

"nak beli ke?", tanya James.

saya cuma sengih. macam la tak cukup t-shirt dah kat rumah. huhuhu....

kat sini cam Dubai la jugak (ops!), Zara orang tak pandang sangat.

sebab?

murahhh! terlalu murah. macam beli
Seed je. tak pun Giodarno kat KLCC. kat German bebudak muda paling suka pakai brand G-starz Raw (GSR). saya ada juga beli tiga, empat helai jaket GSR. itupun sebab perlu even mahal tapi takde pilihan. kalaulah dari awal tahu Zara kat sini memang lagi murah, harus awal-awal dah shopping jaket dari Zara je. tapi tu la, macam yang saya cakap tadi, orang sini tak pandang sangat Zara. tapi tak kisah la, buat sesetengah orang, selain kepuasan, kualiti tu penting kan.

janji ada duit, semua bisa dong...

habis jalan-jalan dan shopping, saya balik ke apartment. sempat jumpa Uncle Ramly dan bagitau saya tak naik dinner malam nanti.

"kamu sahur tak?".

saya angguk.

"okay, nanti uncle kejut."

angguk lagi. baik kan Uncle Ramly nih... hihihi...

malam.

saya duduk rumah aje. balas e-mail, sambil feeling-feeling besok Ramadhan. tetiba rasa macam malam raya pula- sebak!

hampir semua kawan-kawan, family di Malaysia saya sms. habis kredit dekat 20 euro. tak kisah la. janji hilang perasaan rindu at semua. nak call semua memang tak mampu la kan... huhuhu.

tak sampai lima minit, hampir semua orang yang saya sms reply balik my sms tadi.

"sabar kay... selamat berpuasa di rantau orang!". itulah antara ayat popular yang saya terima.

yes, sabarr! what else can i do right?

sah-sah saya yang choose untuk datang.

okay la, dah hampir ke jam dua ni. need to go dulu. besok got no class (yesss! bleh bangun lambat... huhuhu.). petang pi gym cam biasa. tapi dah puasa nampaknya kena la pi lewat skert, kang bukan saya yang angkat dumb bell, tapi dumb bell yang angkat saya. :)

cerita nasi lemak masih tertangguh nampaknya.

takpercaya?

okay la saya letak pic aja. sungguuhh! memang saya masak nasi lemak minggu lalu. thanks to
kak lis for the tips yang dia kasi kat YM hari tuh. memula ingat nak follow 100% tapi dah jumpa serai, daun pandan so ikut bebetul sebijik cam dalam resepi (yang di download).

nasi lemak ala kash nama dia. nasi tu terpaksa letak jauh-jauh takut ada yang perasan dia lembik semacam - terlebih santan katanya... huhuhu... (janji rasa!)

buat yang membaca, saya pohon ampun dan maaf kalau ada salah silap. yelah, dah puasa ni kan. orang kata elok minta maaf (lebih berkat!).

dan, sempena Ramadhan, terima lah lagu dari
Zahid (pernah saya siarkan di catatankash dulu) petikan OST Qaisy & Laila.

stabuxguy - teringat 'ike singge' cicah budu ngan daging goreng. oh, air tebu.. air tebuu... (waaaaaa...!!)

SELAMAT BERPUASA!

salam,
budak kopi a.k.a. stabuxguy
Germany

Tuesday, September 11, 2007

Kash Or Akashah : Tentang Saya!

hampir sebulan rasanya sejak saya ditag oleh seorang teman dari Miri ni. maaf ya, Naz! bukan terlupa, cuma tak sempat nak fikir sebenarnya apa yang perlu ditulis.

oh, lapan perkara aja ya? nampak senang tapi rumit juga nak memikirkannya.

peribadi?

ah, tak juga.

tangguh punya tangguh, alamak! si Ash pula-

"bro! i dah tag u jugak. kalau rajin buat kay..."

duh! seronok memang seronok. takpe, saya cuba ya?

kata Nazrie, 8 perkara aje- tak banyak. okay la.

okay, kita mula satu-satu.

lapan perkara. tentang saya!

1. suka baca novel masa zaman sekolah.

paling suka novel-novel tulisan ahadiat akashah. yang paling saya ingat ialah budak setan dan hmm... sekuntum bunga, sekeping kad & seraut cinta.

budak setan banyak memberi impak dalam hidup saya. hingga kini, watak kashah seolah hidup dalam diri saya. so pada yang masih tak tahu, kash adalah kashah, dan kashah adalah kash. nick yang saya guna sejak sekian lama. faham sekarang?

2. suka warna merah.

tak pasti pula cemana boleh mula suka ngan kaler nih. dulu grey. habis semua baju, kasut, beg hinggalah ke jam tangan saya beli grey. pantang nampak. tapi slowly dah tukar merah plak. rasanya sebab ada satu tahun tu (2004 tak silap) saya teruja ngan iklan kasut kaler merah yang dipakai Britney Spears (hahaha... mati la Britney katanya!). tak fikir panjang, terus beli. dari hari tu semata-mata nak matching ngan kasut, saya mula beli baju, cap, jam, beg (jenama Nike tak silap) kaler merah- sampai la sekarang. :)

3. tak suka tempat yang crowded.

tak tahu kenapa tapi saya sebenarnya tak berapa gemar ke tempat-tempat yang ramai orang. bukan aje tak suka pegi, malah kalau lalu aje pun kat tempat yang ramai orang mesti rasa semacam. mula lah rasa cam ada yang pandang-pandang dan tak selesa.

kalau waktu di asrama dulu, saya paling tak suka lalu di kawasan kantin atau dewan makan. situ kan ramai orang. kalau jalan mesti tunduk pandang lantai atau buat-buat cuit hidung especially kalau tempat tu ramai budak perempuan- lebih rela follow junior lalu ikut jalan belakang!

4. allergic ngan seafood.

ya! rugi tak? hahaha. takde la 100%, hanya jenis yang tertentu sahaja.

kata doktor, saya pantang jika mengambil ketam dan udang besar-besar.

kenapa?

"makin gatal...!!".

ops!

5. tak suka tengok TV.

agaknya kerana hidup dan membesar di asrama buat saya terlupa dengan keseronokkan menonton tv. hanya selepas demam akademi fantasia musim pertama dan siri pangako sa yo, saya jadi teruja kembali. sanggup pulang awal dr kelas semata-mata nak tengok drama siri popular dari Filpina itu.

apa pun tv masih bukan keutamaan bagi saya. jika zaman kanak-kanak saya sarat dengan Transformers, Thunder Cats, Smurf, Jam, My Little Pony, Care Bears dan sebagainya. zaman sekarang- duh, bosannya!

6. gemar baca suratkhabar.

habit yang saya tak bisa buang sejak dari zaman sekolah. kalau dulu hampir setiap hari saya akan menghabiskan masa di perpustakaan membaca semua akhbar harian (kecuali nan nyang ngan tamil neesan ok!) .

kalau hujung minggu pula, habis semua akhbar mingguan akan saya beli. dan percaya tak, saya akan habiskan sepanjang pagi dengan membelek akhbar!

"dude, kau baca paper ke, kau kaji tulisan dia??".

7. suka baca papan tanda.

ini lagi satu habit yang tak bisa saya buang. bermula dr waktu kecil lagi, pantang jika naik kereta ke mana-mana, habis semua papan tanda termasuk "jangan berhenti" dan "dilarang merokok" akan saya baca dan hafal.

agaknya sebab itulah minat saya menjurus ke arah grafik dan penulisan. agaknya!

8. cepat marah, cepat cool down.

ya, saya memang pemarah. tapi tengok keadaan lah. senang panas sebenarnya (tapi masih terkawal).

paling tak tahan jika kena menunggu. 5-6 minit okay lah, tapi kalau dah sejam, dua... sapa tak menyirap. lagi satu jika kena marah atau dikutuk/kritik sehingga melampau-lampau. buat saya sedih dan bisa down sepanjang hari.

apa pun saya cepat cool down. cuba bersikap rasional. yelah dah tua-tua ni kan? nak merajuk-rajuk, ada ke lagi yang nak pujuk? huhuhu...

okay cukup 8 perkara tentang saya?

so, Nazrie... puas hati now?

okay kita tengok pula apa si Ash ni nak...

my 5 Pekara!

1. 5 benda dalam beg

sebab tak dinyatakan beg apa, jadi saya ambil contoh beg galas aje la kay (selalu bawak ke hulu-ke hilir)....

a. buku catatan/drawing book
b. t-shirt spare (kaler merah of course!)
c. my nokia N95!
d. wallet FCUK
e. set (mini) toileteries - perfume, gel, fash wash etc.

2. 5 benda dalam wallet

aduhhh... takde apa sebenarnya sebab kat sini tak banyak pakai kad ke semua. duit je la... huhuhu...

a. bussiness card - sendiri (dan yg mana baru dapat/orang kasi)
b. duit...
c. i/c Malaysia ngan German Student Card
d. gambar sendiri (dan hmm... ada la!)
e. kad-kad bank/kredit

3. 5 benda favourite dalam bilik istimewa

tak faham sangat actually apa maksud si Ash ni tapi hentam aje la ye... huhuhu

a. freezy! *si kucing kering yang diberikan my Kak Wan - siap landing cantik lagi okay atas katil...
b. laptop. kadang kat katil, kadang kat luar. tapi selalu ada meja kecik (ala breakfast table si aidit tu) so senang la, bleh wat keje sambil baring je...
c. mini bar fish freeze. teringat yang ada member dedulu selalu tersasul bila sebut benda alah ni. tempat untuk saya sumbat segala makanan dan minuman. paling penting kena ada coke light ngan fresh milk untuk sarapan!
d. jaket-jaket. tak tahu asyik gila beli jaket je sejak kat sini. suka aar design2 dia. dah ada kat 10 helai dah. hari-hari tukar, mix n match gitu.
e. kalau Ash cakap katil, saya pulak nak mention... bantalll...!! kenapa? tak leh tido takde bantal. sakit pala. kekeke...

5 perkara yang ingin lakukan

a. boleh survive lagi 2 tahun kat sini (insyallah!).
b. fasih cakap German. err, wie gehts? (",)
c. melancong ke semua negara eropah. ambitious nih!
d. punya advertising company sendiri. mudah-mudahan...
e. settle down life kat Bali... beli umah, lepak Kuta... lalalala....

5 perkara yang sedang dilakukan

a. yupp... betul, Ash. menaip! hehehe...
b. termenung (siap berangan sekali dok fikir apa nak taip...)
c. hirup hot chocolate. ni dah cawan ketiga dah ni... huhuhu...
d. fikir apa nak makan besok... nasi ke sup? erk!
e. bayangkan seseoranggg... ops!

okay la, itu aje nampaknya. sorry la posting ni saja nak gurau-gurau. dan nak meneruskan tradisi, saya dengan "happy"nya mengumumkan pula 5 orang teman/kawan yang bakal di tag. so pada senarai mereka yang bakal saya sebut di bawah ini, peraturannya mudah sahaja.

1. Letaklah senarai/panduan (ini) untuk rujukan.
2. Senaraikan 8 perkara (secara rawak) berkenaan dengan diri anda. make sure jangan tipu!
3. di akhir posting, pilihlah 8 orang di kalangan pembaca blog anda untuk ditag dan senaraikan (sila letak link sekali).
4. Tinggalkanlah komen di blog mereka sebagai makluman yang mereka telah pun di tag oleh anda.

dan, ini dia... senarai 8 orang yang saya pilih secara rawak yang bakal di tag!

1. AM (hahaha mati la berkurun baru nak update!)
2. Kak Wan (dah kena pun tak kira, wat jugak lagi sekali...... lalalala)
3. Xis (pun sama, kalau dah kena pun, wat lagi... yeayy!)
4. Mr. Manager! errr... yang, you dah kena jugak ke?
5. Aidit! jangan wat-wat sibuk plak yer... huhuhu...
6. Kak Lis - hahaha rasainnn...!!
7. Arep - i tau you mesti tak sabar kanz? haks!
8. Eidie Britt - yes! yess!! akhirnyaa....

guys,

you can choose lah either nak buat 8 perkara je ke or tulis 5 benda seperti yang saya buat kat atas tu kay.

good luck!

budak kopi a.k.a. stabuxguy,
Germany

Sunday, September 9, 2007

Market Day!

haks! takde kena mengena ngan posting cuma cam happy. so letak je la... :)

fuhh... lama sungguh saya abaikan kedai kopi ni (mati la tak segigih orang ini katanya). ops!

lama tak lama, bukan apa. sibuk juga kebelakangan ini. tak punya masa seperti selalu-selalunya - melangut hampir sepanjang masa di depan skrin komputer riba. siang saya habis ke kuliah, gym, bibliothek, jalan-jalan di buchhandlung, dan kadang keluar sama teman-teman.

kami ke stadt, minum-minum, borak- sama macam yang saya buat di Malaysia.

oh, ya!

nak tahu apa saya buat semalam? aha! tak sabar nak bagitau. kita mula dari aktiviti saya di awal pagi dulu ya.

hari minggu. pagi-pagi lagi saya dikejutkan dengan panggilan uncle ramly.

"mahu ke flea market? uncle nak tengok barang. kalau kamu nak ikut, jom!".

flea market? hmm... bagus juga. lama tak pegi. rasanya kat Malaysia pun ada. pernah tengok di The Curve, Damansara ngan Amcorp Mall kalau tak silap. satu pegi sendiri, satu AM yang bawak.

saya siap ala kadar, capai jeans dan jaket terus ke rumah uncle ramly.

"drive ke basikal?".

"drive lah. tempat tu jauh sikit."

saya angguk sahaja.

kami ke garaj.

flea market.

laluan masuk. masa ni awal lagi. ramai yg masih tgh buka gerai.

koleksi buku-buku lama dan DVD

koleksi perhiasan dan dekorasi

anak patung pun ada!

barangan dan lukisan antik

hah, yang ni tak tau nak cakap apa. tapi lalu je gerai ni terus dalam kepala terbayang orang ini lagi! sapa nak jawab tu??

beza dengan di Malaysia, barang-barang yang di jual di sini memang benar-benar merupakan barangan peribadi (yang samada sudah tidak digunakan lagi, atau koleksi yang disimpan bertahun-tahun). kalau di Malaysia rasanya tak ramai yang akan datang membeli (pendapat peribadi) - yelah, orang Malaysia kan suka benda yang cantik-cantik. kat sini semua yang dijual adalah barangan terpakai (tapi masih elok dan berguna).

macam-macam ada. dari koleksi pinggan mangkuk, anak patung, pakaian, buku-buku dan cd. paling banyak yang saya perhatikan ialah koleksi peralatan tentera dan kegunaan basikal.

seronok juga sesekali habiskan masa di sini. ala pasar tani di Kelantan pula. ingat lagi kalau hari jumaat aje, mesti saya ke pasar tani.

beli apa? ha'ah- anda pernah dengar ayam daging kaler-kaler? masa tu murah, rm0.50 aje seekor (kecik-kecik la, anak lagi). saya suka beli kaler biru, merah dan kuning. bila letak dalam reban kat rumah (arwah) datuk nampak meriah!

duh, sorry termelalut citer pasal pasar tani plak. okay back to flea market kat sini, (juga dikenali sebagai Flohmarkt), ramai juga yang mengambil bahagian. hanya dengan bayaran beberapa euro sahaja untuk membuka gerai, dari pelbagai barangan tu dibuang atau diletakkan di stor aje, lebih baik dijual di tempat ini. maybe for us, kita dah tak guna dah, mana tahu ada lagi orang lain yang sanggup membeli dan menganggap sesuatu barangan itu sesuai atau berguna pada mereka. itulah konsep yang diamalkan di sini. berkongsi.

alangkah bagusnya kalau kita punya banyak flea market di Malaysia. teringin juga nak menjual beberapa barangan sendiri. koleksi buku dan cd paling banyak. sudah tak muat rak di rumah AM tu.

kata uncle ramly, flea market ni cuma diadakan setiap pagi sabtu je. ada tiga tempat di kawasan Oldenburg ini tapi yang terbesar tempat yang kami datang sekarang nilah. terletak hampir 2 kilometer dari stadt, kawasan sebesar tempat letak kereta ala Stadium Bukit Jalil.

menariknya, terdapat tiga kawasan peniaga di sini. orang-orang tempatan (German), Poland dan Asia (kebanyakkan dari China dan Thai).

jadi memudahkan anda untuk memilih dan menentukan barangan untuk dibeli dan dibawa pulang. kalau ke kawasan Asia tu tak berapa menarik sangat, rasa cam shopping di Petaling Street aje. baju semuanya. Poland murah. barang-barang mereka kebanyakkannya hand-made seperti sweater, anak patung, perhiasan rumah.

apa saya beli?

takde apa cuma cd lama single Lady Marmalade. itupun murah, cuma 1 euro aje. ada la dalam 3-4 lagu yang diremix. best juga boleh dengar balik versi mix OST Moulin Rouge ni (teringat zaman-zaman kat Bluebar lama dulu, Jalan P. Ramlee. hohoho!)

balik dari flea market, kami sarapan bersama. dah jadi habit agaknya, uncle ramly ni memang tak suka makan kat luar. baik dinner ke, lunch ke. semua dia akan makan kat rumah.

selesai sarapan, saya ke downtown, si James dah sms ajak minum kat Loft. katanya ada 'kawan baru' nak kenalkan. saya okay aje. capai basikal terus kayuh ke stadt.

tak sampai sepuluh minit, saya tiba di Loft. James kenalkan saya dengan kawan-kawan dia. German semuanya. kendu-kendu. ops!

Herbert, Mark dan Fridda. nasib baik semuanya bisa berbahasa inggeris. paling saya suka berbual dengan si Mark. banyak yang kami kongsi dan cerita. dia pun pernah ambil grafik jugak dulu dan sekarang bekerja di agensi pengiklanan.

Loft ni kalau nak tahu, hmm... ala konsep fine dining gitu macam kat Shrooms, KLCC (ini aje yang terlintas) tapi lebih santai dan ramai bebudak muda suka datang, lepak. sebab kat Oldenburg takde Starbucks, jadi kalau nak feeling-feeling online wi-fi macam kat Malaysia, selalu juga saya ke sini dengan si James. dah jadi rutin.

hmm... apa lagi ya saya buat semalam?

hah, masak nasik lemak!

ngidam punya pasal. James teman saya ke Asian Market yang terletak berhampiran Saturn. saya beli Milo setin, belek-belek senarai "how to cook the nasi lemak" (yang telah ditranslate ke bahasa German) terus tunjuk kat James.

Asian Market - nampak tak botol kicap tu, hah tu saya la yg beli tu.... huhuhu

"help me!". seperti biasa, James jadi 'penyelamat' merangkap jurubahasa saya.

tak sangka kat sini ada di jual serai dan daun pandan rupanya. haha... mati la teruja!

paling menarik, orang German pun panggil 'daun pandan'.

apa lagi nak beli? belacan, ajinomoto, asam jawa- haha! kash very the mak cik-mak cik kan....

takpe, Malaysia boleh. tak kira hari ni mesti masak nasi lemak jugak. uncle ramly tarak, maid pun cuti. yes.. yess.... inilahh... barisann kitaaa.... eh, tersasul, itu lagu patriotik... huhuhu...

*sorry, happy 5 saat!

bayangkan saya balik kayuh basikal dengan beg plastik penuh dengan milo dan bahan-bahan kak yam tu semua. best sangat. kat sini takde sapa pun kisah. anda nak masuk Loft bawak ayam, ikan yang dibeli kat pasar pun no hal. cung tak?

okay la. dah panjang ni. besok-besok aje la citer pasal nasi lemak k. buat ash ngan orang miri, sabarrr... nanti saya postkan jugak pasal tag tu. aduh la... tak pepasal kena fikir siapa pula yang nak jadik mangsa saya pas ni... hahaha!

ok lah nak naik pi sarapan dulu.

jumpa lagi!

budak kopi a.k.a. stabuxguy
Germany

bibliothek - perpustakaan
buchhandlung - kedai buku
stadt - city
flohmarkt - flea market

Wednesday, September 5, 2007

Oldenburg Lagi

sebuah pagi yang begitu damai. sejuk namun mengusik hati saya untuk bangun.

selasa rabu yang cerah.

saya bingkas seawal jam tujuh, gosok gigi dan cuci muka. dalam hati, lega. kerana saya diberi peluang yang indah ini untuk kembali menjenguk dunia.

*kemaskini...

erk, sebenarnya ayat di atas tu untuk semalam, pagi ni saya 'dikacau' oleh panggilan kak wan. awal2 lagi menelefon...

"i'm stresssssss!!".

tahu muka siapa yang terlintas di kepala sebaik kak wan menyebut perkataan "stress"?

AM & Iskandar!

opss!

hari saya- seperti biasa. selain ke kuliah, saya ke pusat fitness berhampiran. hanya berjalan kaki (kalau larat), saya biasa ke mana-mana sahaja di bandar Oldenburg ini.

kak wan saya bertanya, "mana gambaq pekan? mahu lihat!".

saya terkekeh. bukan tidak mahu ambil, tapi hari-hari melilau di sini. lain kalau ke Hamburg atau Bremen. macam pelancong pula. sementelah dah ramai orang-orang di sini yang kenal saya. insyaalah, kata saya.

anda pernah ke sini? atau mungkin pernah mendengar (mungkin?).

baik, baik- jom saya cerita.

Oldenburg.

klik imej untuk view yang lebih besar

sebuah bandar yang unik dan tersendiri- terletak di bahagian barat
German, antara Bremen dan Gronigen di Netherlands (klik di sini), dan merupakan bandar keempat terbesar (di Lower Saxony) selepas Hanover, Braunschweig dan Osnabrück. dihubungkan sebatang sungai yang begitu popular dan dikenali sebagai "Hunte" (nadi utama bandar ini).

hampir dua bulan saya di sini, jelajah ke Bremen,
Hamburg mahupun ke Wilhemshaven, sebuah lagi pekan berhampiran, buat saya terpaksa mengakui, Oldenburg adalah antara yang terbaik. di sini segala-gala yang anda inginkan, gaya hidup, keramahan penduduk, pelajaran dan pelbagai pilihan sektor pekerjaan, menjadikan Oldenburg sebuah bandar atau kawasan yang ideal untuk didiami.

jarak saya ke universiti, dari rumah (jika malas berjalan bisa mengayuh basikal) hanya kira-kira lima belas minit sahaja. berbanding sewaktu tinggal di Wilhemshaven dahulu, saya terpaksa menaikit tren berulang-alik setiap hari (30 minit sekali perjalanan). tidak jauh dan anda bisa menikmati pemandangan menarik sepanjang perjalanan- kagum!

paling saya suka perkhidmatan trennya yang begitu efisien dan boleh dipercayai. maksud saya, penjadualannya tepat dan anda bisa merancang perjalanan ke mana-mana sahaja di ceruk German tanpa risau akan terlewat tiba atau sebagainya. itulah yang paling saya gemar tentang mesyarakat di sini. mereka berpegang teguh pada ketepatan waktu.

"no janji Melayu ya kat sini!!".

Oldenburg juga syurga jika anda mahu membeli-belah. pelbagai butik atau barangan pereka-pereke terkenal terdapat di sini.
Calvin Klein, Zara, Esprit (sorry, itu aje yang saya ingat! - bukan kaki shopping ya!). paling menarik anda bisa mendapatkannya dengan harga begitu murah dari di Malaysia!

pelbagai jenama yang bagus dan paling sesuai dengan trend anak muda juga banyak terdapat di sini. selain cafe-cafe kaki limanya yang bertaburan sekeliling bandar, Oldenburg juga menawarkan anda pelbagai rekabentuk dan struktur bangunan dari sekitar tahun 1502 (dijaga dan diberi pemulihan).

jarak ke Bremen (bandar terbesar di Utara German) pula hanyalah kia-kira 10 minit sahaja (tren) dan setengah jam (jika memandu). dari Bremen, anda bisa mengambil penerbangan ke Malaysia atau mana-mana destinasi dunia. saya sendiri telah memilih penerbangan
KLM (Netherlands Air) untuk pulang ke Malaysia Oktober nanti. sempat juga singgah di Amsterdam (insyallah!).

apa lagi ya?

Oldenburg. makanan- tak murah, tak mahal. biasa-biasa sahaja. kena la pandai pilih. kat sini ada Asian Market jadi senang juga untuk saya membeli barang-barang (terutama untuk memasak). kebanyakkan yang dijual adalah dari
Indonesia dan Thailand. dua komuniti negara paling popular di sini selepas Turki.

jarang saya dengar atau ternampak orang Malaysia di sini. barangkali Germany tidak begitu popular di kalangan orang Malaysia sendiri.

komunikasi- satu dari masalah di sini. sebagaimana Thailand, orang-orang German bangga dengan bahasa ibunda sendiri. bahasa inggeris jatuh nombor dua.

patriotik bukan?

Oldenburg buat saya tertawan. jalan-jalan di sini buat saya terlupa pada kesesakan di Kuala Lumpur. satu rutin biasa yang anda lihat, masyarakat di sini rata-rata berbasikal. baik tua, muda. basikal merupakan pengangkutan utama dan popular. anda tidak memerlukan kereta berjenama hebat untuk dilihat sebagai seorang yang bergaya dan mewah, Oldenburg tidak memerlukan semua itu (
peugeot, merc bersepah - dah macam proton). saya tidak arif tentang orang-orang di France (bisa tanya Ash, teman saya di sana nanti) namun saya yakin, ini merupakan faktor utama orang-orang Eropah hidup lebih lama. berjalan dan berbasikal. itu fakta.

kita di Malaysia?

jalan kaki KLCC ke Bukit Bintang?

"duh, makk! jauhlahh...". (lebih rela naik cab gitu...) *panas!*

itu saya. tidak kata orang lain. hakikat.

alah bisa, tegal biasa kata orang.

okay guys, jumpa lagi di lain catatan!

salam dari Germany...

stabuxguy

saya -
biasa-biasakan diri berjalan 4km sehari!