Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Sunday, August 26, 2012

Kahwin Atau Tidak?


"Bila nak kahwin?".

"Mana girfriend kamu, tak ajak sekali balik kampung?".

Saya cuma tergelak. Itu adalah antara dua soalan wajib yang sering dilontar makcik-pakcik saya setiap kali pulang ke kampung (baik pulang beraya atau waktu-waktu lain). 

"Seriously Kash, you tak nak kahwin?".

Hmmm. Saya diam sejenak. Agak lama fikiran saya menerawang sebelum menyambung.

Dalam hidup saya (seingatnya), cuma ada tiga cinta hati. Ertinya, hanya ada tiga orang gadis sahaja yang saya pernah saya 'beri' hati dan perasaan saya (sepenuhnya) kepada mereka. 

Pertama, waktu di zaman persekolahan. 

Cinta monyet kata orang. Tapi saya seperti yakin waktu itu, dialah cinta hati pertama saya. 

Saban petang saya berbasikal ke sekolahnya (dia tinggal di asrama) semata-mata untuk menatap wajahnya dari dekat. Lucunya waktu itu kami hanya berhubung melalui surat dan telefon, dan dia langsung tidak mengetahui wajah saya!

Buat kali pertama kami date di KFC di bandar tempat tinggal saya. Dari tengahari hingga petang kami cuma duduk berbual-bual di situ. Teman wanita saya risau jika ayah atau kakaknya ternampak kami.

Hubungan kami berlanjutan beberapa tahun sehinggalah saya ke asrama penuh (MRSM). Menerima surat-surat kirimannya adalah momen paling menggembirakan saya. 

Oh, zaman itu belum ada handphone apatah lagi facebook, bbm, whatsapp dan sebagainya!

'Cinta' kami kekal hinggalah ke tamat persekolahan. 

Sedihnya, saya yang memutuskan. Saya punya alasan sendiri. 

Masih ingat tatkala dia menangis teresak-esak di dalam kereta (hari pertama saya memperoleh lesen kereta dan membawanya keluar!). 

"Saya perlu lakukan ini demi kebaikan bersama...". Itu ayat terakhir saya. 

Itu kisah cinta pertama saya. 

Kisah kedua bermula sebaik saya belajar di kolej.

Gadis campuran Melayu (bapanya British), saya mengenalinya sewaktu berkerja part time di salah sebuah coffeeshop popular di ibukota. Kebetulan dia juga berkerja di tempat yang sama.

Kami berkenalan dan banyak habiskan masa bersama. I really like her.

Sayang hubungan kali ini juga tidak dapat bertahan lama. Beberapa bulan kemudian dia jatuh hati dengan jejaka yang lain.

"Anda pilih dia atau saya?". Itu soalan penamat saya kepada gadis berkenaan.

Dia diam. Tidak mampu untuk memandang saya.

Lalu saya mengalah dan tinggalkan semuanya, termasuk berhenti kerja.

Dengan dia, saya benar-benar jatuh cinta namun, apakan daya...

Kisah ketiga, dan terakhir saya bermula beberapa tahun lalu.

Cerita bermula di waktu berbuka puasa di salah sebuah restoran di Subang Jaya, saya masih ingat waktu itu dia diperkenalkan sepupu. Saya rasa jatuh tangga bertimpa-timpa sebaik melihatnya. 

Rancak kami berbual. Saya gemar karakternya- berkali-kali saya ingatkan diri sendiri- "Oh, dialah gadis dan teman wanita yang saya cari-cari!".

Namun atas sebab-sebab tertentu, saya membataskan hubungan kami- biarpun hati ini kuat untuk meneruskan 'persahabatan'. 

Lama saya diam dan menjauhkan diri. Barangkali saya fobia. Takut kahwin (mungkin?). 

Namun saya teruskan mengikuti perkembangannya di FB, melihat dia menemui seseorang yang lain adalah sesuatu yang sangat sukar digambarkan dengan kata-kata. Saya lega bila kasih mereka tidak bertahan lama. Namun belum sempat saya benar-benar bersedia, jemputan nikah-kahwinnya saya terima. 

Ayat pertama yang keluar dibibir saya,"Dengan siapa? Oh, tiba-tiba sahaja.....".

Saya tahu peluang saya tipis (atau boleh dikatakan telah tiada waktu itu).

Semalam saya menonton telefilem, 'Kontrak Cinta' di iPad, lakonan Fahrin Ahmad dan Fasha Sandha (antara dua pelakon tempatan kesukaan saya). 

Jalan ceritanya ringkas, bagaimana si Fahrin yang takut dan fobia untuk berkahwin sehingga memaksa ibunya mencarikan isteri/jodoh buatnya. 

Sebaik bertemu, ibunya (Fauziah Nawi) telah mengaturkan makan malam untuk Fahrin bersama 'bakal jodohnya' itu di rumah. 

Fahrin telah menggunakan Fasha yang baru ditemuinya sebagai 'teman wanita sementara' bagi mengelak dari dijodohkan dengan pilihan ibunya.   

Bagaikan terkena, saya senyum sendiri.

Jujurnya, saya tidak pernah terfikir soal ini (kahwin), sehinggalah akhir minggu ini. Melihat beberapa orang saudara dan sepupu sendiri bertunang dan bakal berkahwin tidak lama lagi- buat hati saya terfikir,"Adakah saya bersedia?".

Jawapannya sudah tentu, "Tidak!".

Perkahwinan mungkin indah bagi sesetengah orang. Tapi sejak kecil saya melihat perkahwinan hanya menghancurkan hidup dan maruah individu. 

Pelbagai contoh ada dan dekat di sekeliling saya, buat saya panik dan (langsung) tidak bersedia. Saya lontarkan jauh-jauh perasaan itu, barangkali itu antara alasan mengapa saya menolak dan menghindari cinta ketiga yang datang dalam hidup saya. 

Dan kini melihat dia tersenyum gembira di samping seseorang (yang mungkin) boleh membahagiakan dirinya, lebih dari satu kelegaan buat saya. Mungkin saya ralat kerana tidak mampu memilikinya, tapi saya fikir Tuhan itu Maha Adil- telah ada sesuatu yang lebih istimewa dia aturkan buat kita. Cepat atau lambat sahaja. 

Saya cuma perlu pasrah dan meneruskan langkah. Di mana Dia hentikan saya, di situlah titik akhir untuk saya (bermula). 

Tahniah buat si dia yang telah selamat melangsungkan perkahwinan dengan jejaka pilihan hatinya, juga buat dua orang saudara kandung serta sepupu saya. 

Nikmatilah hari-hari terbaik hidup anda!

Stabuxguy

Wednesday, August 22, 2012

Satu Hari Raya Di Langkawi

Bergambar kenangan di pagi raya bersama Mama Sheela. 
Lokasi : Sheela's Restaurant, Pantai Tengah, Langkawi

Selasa, 21 Ogos 2012

Beberapa hari sebelum Aidilfitri, Mama Sheela ajak saya,"Kamu raya dengan Mama aja ya? Usah sedih-sedih. Kita buka sama, I'll cook some dishes and we eat together with Uncle Willi."

Saya senyum. Tak tergambar terharunya perasaan saya waktu itu. Mama Sheela sangat baik. Di sini, dialah 'kawan' saya, tempat saya meluah susah-gembira. 

Saya balas,"Ok. Ini dah lebih dari baik."

Malam Raya, meski cuma kami bertiga, buat pertama kali Uncle Willi makan bersama-sama, kami berbual dan bercerita. Banyak yang saya kagum. Mendengar dari kisah-kisah zaman remaja, kepayahan waktu awal-awal tiba di Langkawi dan membuka restoran, buat saya terasa semakin dekat dengan mereka. 

Jujurnya, jika punya kudrat, saya ingin membukukan kisah mereka. Biar semua dapat berkongsi dan merasai warna-warna sketsa yang dilalui keduanya.

Raya saya biasa-biasa sahaja. Ringkas dan sederhana. Biar tak tertahan sebak di pagi lebaran (hanya Dia yang tahu perasaan saya), saya gagahkan diri, bersiap dan memakai baju Melayu- saya langkah ke masjid di mukim berdekatan, sayup takbir semakin menggetarkan perasaan. 

Mahu telefon papa dan mama di kampung? Saya berkira-kira sendiri. 

Nanti-nantilah. Saya pejam mata. Cuba kumpulkan sebesar boleh kekuatan. 

Selepas solat nanti saya hubungi kalian, ma, pa. 

"Kash, you raya kat mana? Jangan lupa datang rumah ya." Ayda, teman sekerja memberi pesan. 

"Kash, datang rumah juga! I masakkan your favourite laksa Kelantan!" Mariko, gadis Jepun berkali-kali mengingatkan.

Lucu waktu kali pertama mengenali Mariko, dari tersasul menyebut bebetapa perkataan Kelantan, saya pandang dia dengan rasa hairan. 

"Maaf, suami sayo oghe Kelate. Ambo tahu demo pung oghe Kelate-". Kagum dan lucu berbaur. Sudah 5 tahun Mariko di Malaysia. Pelat Kelantannya boleh tahan. 

Sejak itu kami berkawan rapat.

Habis solat, saya ke rumah Ayda di Teriang. 

"Jemput makan, Kash. Jangan malu-malu. I masak sedap tau!". Ujar Ayda berseloroh. Saya jamah semua- dari berbalang-balang kuih raya yang ada hinggalah ke roti jala, ketupat dan rendang, memang Ayda pandai masak! Haha....

"Kash mahu ikut aunty dan family ke kubur arwah abang Ayda? Ikut ya. Kita ke sana sama-sama." Tiba-tiba ibu Ayda mempelawa. Saya pandang Ayda. Dia buat isyarat suruh mengangguk.

"Boleh aunty...". Teragak-agak saya menjawab. Bukan apa, segan.

Kali pertama saya raya di sini, kali pertama juga saya "raya" dan ikut keluarga orang menziarah ke kubur ahli keluarga mereka. 

"Jangan malu-malu. Buat macam biasa je. My mom suka you. I banyak cerita pasal you kat dia n my dad." Saya kaget. Terharu pula mendengar kata-kata Ayda. Siapa sangka, dari perkenalan waktu annual dinner resort beberapa bulan lalu, saya kini boleh menyertai keluarganya beraya. Terasa sayu pula. How I wish saya kini bersama keluarga sendiri. 

"Kat sini kena bukak kasut kalau nak masuk." Terang Ayda sebaik kami tiba. 

Pelik juga. Pertama kali saya ke kubur harus tanggalkan sepatu. Tapi okey, tanahnya berpasir dan bersih. Saya suka di sini, berlatarkan gunung Raya dan Mat Chincang, sawah padi terbentang, saya kira orang-orang yang meninggal di sini sangat tenang dan gembira. Lama saya memandang sekeliling. Tenang, sangat tenang.

Al-Fatihah buat mereka.

Dari kubur, saya bawa Ayda dan adiknya ke rumah Mariko, makan laksa pula. Mariko hebat! Pertama kali saya berbual dengan Abang Din, suaminya, peramah sementelah kami senegeri. 

"Cemana laksa Kelantan orang Jepun buat?". Kami sama-sama tergelak mendegar usikan Abang Din.

Tak lama di rumah Mariko, "Maaf Mariko, harus gerak. I got lunch in Pantai Tengah." Teringat yang Mama Sheela dah berpesan, jam 1 harus ada di garden.

"It's okay. Thanks for coming ya. Terimo kaseh lah deh...".  

Pantai Tengah.

Saya tiba lewat sedikit. Kelihatan Mama Sheela dan Uncle Willi sudah sedia menunggu saya bersama jemputan. Dari jauh mereka tersenyum.

Hah, ada Bill dan Angelika juga! Kami bersalam-salaman. 

"Come, jemput, kita ke garden. Lunch time!". Saya bantu Mama Sheela membawa hidangan dari bar restoran ke garden. 

Tercium bau ayam panggang bersama kentang yang dimasak Uncle Willi, perut saya kembali berselera. Haha lucu bukan, kalau Hari Raya mesti makan banyak. Saya lihat-lihat lagi, ada rendang juga- oh, no ketupat lagi, dan lemang!! Oh, saya suka Raya di sini!!

"Kamu okay? How's your Raya?", Mama Sheela dan Uncle Willi soal saya serentak. Keduanya tersenyum memandang saya.

"It's a perfect day for me! Thanks, Ma, uncle!" Saya senyum gembira. Berada bersama-sama mereka, biarpun tak ramai dan meriah semacam di kampung, tapi cukup membuat Hari Raya saya terasa lengkap.

Penutup raya yang sempurna buat saya. Terima kasih buat semua. Mama Sheela, Uncle Willi, Ayda dan Mariko. Sekurang-kurangnya saya dapat merasai sedikit kemeriahan berhari Raya di sini. 

P/s : Raya ketiga! Catatan ini saya tulis sewaktu dalam perjalanan feri ke Kuala Kedah. Tak sabar bertemu Nabil, Inas dan Naim. Adik-adik sepupu yang keletah dan manja! Nanti saya cerita ya. Jumpa lagi! 

Stabuxguy 

Monday, August 20, 2012

My First Year Raya In Langkawi... Stunning!!


....more shots coming up. HEHE. Happy Eid Mubarak to all my Muslims friends/Darimejastabux's gentle readers!! Have a blessing Raya guys! :)

Stabuxguy

Saturday, August 18, 2012

Muara Hati - Dato' Siti Nurhaliza & Hafiz


Komposer : Adi 6ixth Sense
Lirik : Adi 6ixth Sense & Hafiz

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakin dihati kan tetap setia

Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersenandung
Takkan terpisah hati

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Aku ada kerna engkau ada
Tercipta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku berhujung padamu
Kemana pun kan pasti kembali

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita 
Cinta kan bawa kembali 

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Merasuk dalam hati
Cinta..

Saturday, August 11, 2012

Cerita Langkawi Saya Kembali Bermula


Saya menyandarkan kepala. Dari pagi otak tidak berhenti berkerja. Sempat saya mengerling jam. Hampir ke pukul enam. Saya kalih membuka laptop. Saya biarkan komputer utama 'berehat' seketika.

"Kash, you stay back ke? Buka mana?".

"Buka kat resort je kak. Banyak kerja...". Saya toleh pandang Kak Lia, cepat-cepat dia bersiap sebaik jam lima. Kak Zie pun. Ah, masing-masing ada keluarga. Lainlah saya- bujang dan sendiri sahaja di Langkawi ni.

"Yang, Abang Din tapau beli makan kat rumah, jom lah join kitorang. I baru sampai ni!". Hazlina, teman saya yang baru tiba dari Kuala Lumpur pula BBM. Saya tolak dengan baik. It's okay. Esok kami akan berbuka sama juga. Boleh saya kenal anak-anak Hazlina dan Abang Din.

"Ok, see you tomorrow!".

Saya senyum membaca kembali baris-baris ayat yang dihantar Hazlina. Wanita itu sering positif dan ceria. Saya suka dia.

Dari Hazlina, saya mengenali Eid dan Feera (sewaktu kunjungan mereka ke Langkawi baru-baru ini). Sama seperti Hazlina, kedua-duanya juga menetap dan berkerja di KL. Saya senang dengan ketiga-tiganya- peramah dan sporting. Sekejap sahaja kami boleh ngam.

Eid dan Feera awal-awal dan berjanji akan ke Langkawi lebaran nanti.

"Kami nak raya kat sana. Teman you!".

Saya senyum. Itulah teman-teman baru saya.

"Bro, jangan lupa tonight!". Saya memandang skrin Blackberry.

Teringat rancangan mahu menonton wayang dengan Ashraff, anak Kak Sab di Kuah.

"Let me know jika kamu free, Jumaat kita tengok The Dark Knight Rises ya!", ujar saya kepada Ashraff beberapa hari lalu sewaktu kami berbuka di Tok Senik. Dan semalam, Ashraff telah SMS saya,"bro, jadi malam esok ya! I'll pick you kat Hotel Helang jam 9.30 malam!".

Mata saya berbalam. Seketika saya menarik nafas perlahan. Saat ini hanya tinggal saya sendirian di pejabat. Sunyi dan tenang.

Ada lagi kira-kira sejam sebelum masuk waktu berbuka puasa.

Siapa kata di Langkawi tidak punya kehidupan? Jujurnya, tujuh bulan di sini, saya telah benar-benar menjadi sebahagian dari isi Langkawi.

Pantai, Tanjung Rhu, matahari terbenam, Cenang, makanan, orang-orang yang peramah- mudah sahaja untuk saya bergaul dan membina kehidupan baru di sini.

Berbanding di Kuala Lumpur, di sini saya tidak perlu bersesak dan tergesa-gesa ke sana-ke mari, hanya seluar pendek dan t-shirt (serta buku yang tak lekang di tangan), anda sama sekali tidak akan di nilai oleh siapa-siapa di sini. 

Itu yang paling menyenangkan saya. :)

Hujung minggu saya terisi bersama Mama Sheela, wanita yang awalnya saya kenali menerusi Sara, sahabat saya di Kuala Lumpur (Goshh, I miss her!).

Mama Sheela


Kami sering ke pasar dan memasak bersama di restoran miliknya di Pantai Tengah. Diusahakan bersama Uncle Willy, suami tersayang (Uncle Willy merupakan warganegara German), jika punya kelapangan dan sebaik habis waktu kerja saya pasti ke sana.

Hampir dua puluh tahun kembali ke Malaysia dan menetap di Langkawi, saya beruntung kerana Mama Sheela banyak memberi nasihat dan panduan untuk saya tinggal di sini.

"Be strong! Jangan biar orang mudah pijak kepala kita- hidup di sini kena pandai-pandai pilih kawan".

Itu saya akui. Biarpun jumlah teman-teman saya di sini masih boleh dikira dengan jari, namun saya kira itu okey. Kadang jika ke parti atau makan-makan, saya duduk berbual-bual, perkenalkan diri.

"Hi, I'm Kash. I'm new here!". 

Saya senyum dan kami saling berjabat tangan. Mendengar dan berkongsi cerita mereka untuk beberapa minit berikutnya, itu secara tidak langsung telah merapatkan kami.

Belajar- itu cara terbaik untuk menambah kenalan. :)

Ok dah hampir masuk waktu berbuka. saya harap saya bisa bercerita lagi. Banyak untuk saya kongsi, selain teruja dengan antaramuka baru di blog ini. Saya harap anda terus gembira di sini. 

Kepada yang baru singgah dan mengenali, selamat datang saya ucapkan. Darimejastabux adalah diari saya. Cinta hati saya (Oh, anda tahu anda tetap pertama di hati saya, dear!).

Kepada rakan-rakan yang berpuasa, tak kira di mana anda berada, selamat berbuka saya ucapkan ya!

Stabuxguy

Friday, August 10, 2012

Sira Pisang Istimewa Ala Kash


Dah lama teringin nak makan, saya google beberapa laman blog di internet untuk mencari resepi terbaik (dan senang pastinya!) bagi membuat Sira Pisang ini. Terima kasih kepada si cik si penulis resepi!

Sira Pisang ni memang sedap dan popular kalau dimakan waktu berbuka puasa as a dessert (pembuka selera!) terutama di kalangan masyarakat di Kelantan.

Ada yang panggil Sira Pisang, ada yang panggil Pisang Sira- bagi saya sama sahaja. yang penting rasanya- yymmmm. Ha!

Okay pada yang ingin mencuba, ini antara bahan-bahan dan kaedah membuatnya (yang telah saya ubah sikit-sikit hehe...).

Bahan-bahan :-

1) 6 biji pisang (boleh cuba either pisang berangan or pisang nangka)
2) 4-5 sudu gula (manis ikut citarasa) - boleh guna gula melaka atau gula batu atau gula biasa
3) Daun pandan (disimpul)
4) beberapa kuntum bunga cengkih
5) 1 biji bunga lawang
6) 1 batang kayu manis
7) secubit garam
8) secawan air
  • Rebus air dengan gula, cengkih, bunga lawang, kayu manis dan daun pandan sehingga gula larut.
  • Kopek kulit pisang dan masukkan ke dalam air gula tadi dan rebus hingga pisang agak lembut.
  • Sejukkan dan hidangkan.
Mudah bukan? Selamat mencuba!
 
Tips Kash : Jangan buang air sira yang berlebihan/tak habis, simpan untuk recycle- nanti boleh dibuat sira balik guna pisang/labu/ubi keledek (dihiris nipis). Sedaap!

Stabuxguy

Thursday, August 9, 2012

Me, Sahabat Perempuan & Twitter


Ini perbualan saya dengan salah seorang sahabat perempuan di Twitter hari ini (dia memang rajin meninggal komen/reply di TL saya) :

Tweet sahabat saya : "mengutip sisa² kekuatan... biarkan bertaburan. Nanti bertebar menjadi bunga2 gembira.....".

Ini saya balas :-

@wankash : "mampukah m'jadi bunga² gembira andai bertaburan d gurun sahara?"

Sahabat saya membalas kembali : mampu. Jika ada di antaranya berupa benih cinta. Cinta itu kuasa. Mampu melangkau segala ;)

Mmmm... menarik bukan?

Stabuxguy.

Cookie Cup

This is such a cool idea. This cookie cup was the creation of a Venezuelan designer named Enrique Luis Sardi which was made for Lavazza, the famous Italian coffee company. It’s so ingenius – he made it using a cookie for the outside and a special patented sugar icing on the inside. Dual purpose – it creates an insulator for the cookie and add sweetness to the coffee!

First you drink the coffee and then you eat… the cup!




Cookie Cup have colected hundreds of Awards in Ecology, Marketing, Business Strategy and Design sectors.

Cool eh? :)

Stabuxguy