Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Monday, May 16, 2011

Catatan Sebelum Bangkok (Lagi 3 Hari!)

Jarang menulis- saya tidak tahu mahu mula dr mana sebenarnya. Belek-belek kembali senarai rakan-rakan bloggers di kiri-kanan blog saya, ada antaranya yang sudah tidak aktif. Malah ada yang sudah hampir setahun tidak menulis! 

Begitu cepat masa dan teknologi berlalu, Facebook (FB) nyata kini mengambil tempat. Blog masih menyeronokkan kadang-kadang, selain asah bakat dan idea menulis, blog masih merupakan medium utama untuk berkongsi cerita. Tidak sama seperti di FB, blog lebih bersifat personal, tidak kecoh, anda bisa menulis dengan tenang dan hanya pelayar-pelayar tetap (blog anda) yang berkunjung sahaja bisa membaca. Saya suka begitu. Ah, betapa saya rindu zaman-zaman awal memblog. Meriah.

Dua bulan berselang tanpa apa-apa cerita di sini, bukan bermakna hidup saya sepi. Mereka yang mengikuti saya di FB dan juga Twitter tahu betapa sibuknya rutin harian saya (ah, adakalanya status-status saya di sana agak nakal juga!). 
April lalu genap setahun perkhidmatan saya di tempat kerja. Dam tak diam, dalam setahun, pelbagai perkara yang manis-manis berlaku. Mungkin saya bertuah kerana masih diperlukan. Banyak yang saya pelajari, bukan sahaja dari hal-hal kerja, malah pergaulan dan sikap manusia. Jika selama ini persekitaran kerja saya hanyalah di sekitar kelompok yang kecil, kini lebih besar- lebih banyak ragam dan kepala.

Adakalanya rutin kerja membuatkan saya putus asa. Berada di dalam minat dan kepandaian sendiri nyata tidak menyelamatkan saya. Terfikir, adakah saya mahu kekal di sini selama-lamanya?

Saya punya perancangan. Ada yang perlahan-lahan sedang saya laksanakan, selebihnya saya tentukan pada masa dan keadaan. Kita hanya mampu merancang-

Melihat adik dan sepupu saya tamat graduasi di majlis konvo mereka Sabtu lalu buat saya terdetik, ke mana langkah mereka seterusnya? Alangkah baik jika saya juga bisa bermula kembali (yang pastinya saya akan merancang semuanya dengan lebih teratur dan sempurna).

Mei hampir menginjak ke pertengahan. Beberapa hari lagi saya akan ke Bangkok. Sebuah destinasi asing yang tidak pernah ada dalam perancangan saya. Sering kali diajukan teman-teman,"Kash, kenapa selalu ke Bali? Bali bagus ya?". Saya senyum. Kali pertama menginjak ke sana, hati saya sudah terdetik, saya jatuh cinta dengan keindahan dan keramahan orang-orangnya. Lalu untuk kelainan, sementelah jemputan Jaja, teman saya (yang kini menyambung pelajaran dalam bidang masakan di sana), saya akur untuk menjengah ke- mahu tahu apa keistimewaan ibukota negara gajah putih berkenaan.
"Nanti kalau you tak datang sekarang, i dah nak habis. Tak dapat lagi nak bawak gi jalan-jalan." Ujar Jaja suatu hari menerusi BBM. 

Mujur ada Fawaz, seorang lagi rakan saya yang juga beriya-iya mahu turut serta. Tidak lama merancang, kami lantas menempah tiket penerbangan. Jaja orang paling gembira.

"Akhirnya...", getus hati saya.

Ada aktiviti menarik yang saya lakukan sejak akhir-akhir ini. Gymnasium bersama Iddin, teman saya yang juga merupakan seorang pensyarah di UiTM. Iddin yang telah lama saya kenali, kini merupakan gym partner saya. Mulai serius, saya mengambil seorang personal trainer (PT). 

"Mahu jadi macam you. Beri saya tiga bulan..", ujar saya kepada Iddin. 

"Kena sabar, kuatkan mental dan fizikal." Iddin bermotivasi. 

Tak fikir lama, saya mengambil seorang PT. Yakin dengan kemampuannya memberi saya tunjuk ajar (penggunaan machines, kaedah bersenam yang betul), kini saya secara rasminya kembali aktif. 

"Mahu fit dan lean macam ni..", saya tunjukkan gambar bentuk badan yang diinginkan (yang dimuat turun dari internet). PT saya hanya tersenyum.

"Lebih dari ni pun boleh kalau you mampu..", jawabnya. Saya tambah bersemangat. 

Hampir seminggu menjalani latihan agresif bersamanya, kaki dan badan saya mulai lenguh-lenguh dan sakit. 

"Beb, kita sambung selepas I balik Bangkok ya. Tak larat!!".  SMS saya kepada PT. Rugi pula mahu pergi bercuti kalau dah sakit-sakit tak boleh nak berjalan. Jujur saya teruja.

Sekarang saya faham perasaan kedua-dua orang nenek saya (sebelah ibu dan ayah) yang sering merungut lutut mereka sakit-sakit tak boleh nak panjat tangga kapal terbang (yang agak tinggi). Haha.

Lucu tapi benar. Antara faktor yang membuatkan saya kini kembali aktif ke gym. Gerun melihat fizikal sesetengah rakan-rakan sekerja di pejabat yang sudah 'maju' ke depan (ada di antaranya belum berkahwin dan lebih muda dari saya!). Lebih baik sakit sekarang kan :)

Tidak hairan jika dilihat pada budaya kerja di sektor kerajaan, makan-meeting, makan-meeting. Itu yang saya cuba elakkan sekarang. Jika di awal-awal tergoda juga. Masakan tidak, meeting sahaja roti jala, meeting sahaja nasi beriyani. Siapa tahan tak? Haha.

Okay mata saya dah kuyu sekarang. Kaki dan badan masih lenguh-lenguh dan sakit. Jam hampir ke pukul sebelas malam. Pada yang berkunjung ke mari dan masih ralit membaca tulisan-tulisan saya, terima kasih diucapkan. Moga jumpa lagi ya!

Selamat malam!
Stabuxguy.