Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Friday, December 17, 2010

Bercuti Dan Perancangan (Hidup Lebih Bahagia)


Tak pasti apa yg membuatkan saya begitu gembira hari ni. Jumaat hari yang agak santai. Seawal jam lapan saya sudah terpacak di ofis, seperti biasa, punch masuk, buka radio di internet, baca suratkhabar, tengok apa isu menarik atau berita hari ni sebelum memulakan kerja. Facebook? Oh, ya- antara perkara-wajib-buat saya pagi-pagi. Biarpun sudah boleh mobile dan update di mana-mana, namun menatap Facebook secara 'tradisional' di skrin komputer lebih puas.

Hidup lebih bahagia dan mudah. Itu saya kira dua faktor yang paling buat saya semakin sukses. Biar tanpa sesiapa, saya gembira kerana sahabat-teman rapat sentiasa berada di mana-mana di saat saya memerlukan. Terima kasih juga kepada encik kereta a.k.a. Baby saya yang banyak membantu. Saya benar-benar sayang anda!!

Hujung tahun kian sampai ke penghujung. Hmm, terlalu awal untuk bercakap soal azam. Baik saya war-warkan perancangan (azam dan perancangan, itu beza bukan?). Berazam mahu ke Jakarta- antara perancangan yang saya rangka untuk dimuatkan dalam sesi diari tahun ini. Itu azam saya yang (hampir) tercapai.

"You mahu ke Jakarta? I mahu book untuk Disember nanti..". Saya laju mengangguk sebaik disoal Nani lima bulan lalu. Tentu sahaja saya mahu!

Percaya atau tidak, jika Bali menjadi destinasi wajib saya saban tahun, tentu ada yang terkejut jika saya katakan belum pernah jejakkan kaki ke Jakarta. Haha- jawab saya mudah, berbanding Jakarta, Bali tenang. Tidak bingit dan sesak. Saya sukakan suasananya. *baca saya : Penggemar pantai tegar :)

Ikutkan saya memang gemar bercuti. Melancong dan melihat-lihat tempat orang adalah sebahagian dari semangat saya. Mungkin percutian seterusnya saya patut rancang ke Bangkok pula. Tertangguh gara-gara rusuhan dulu, saya masih berkira-kira ke Bangkok lagi tahun depan. InsyaAllah.

Check kamera, passport, topi, seluar mandi, baju-baju cukup- Kash, duit dah tukar? Err, ada sesiapa yang mahu ikut?

Stabuxguy a.k.a. Kash the 'Budak Kopi'

Tuesday, December 7, 2010

Cerita Baru Kash... Catatan Bulan Akhir

Hari pertama Hijrah, ah awal-awal lagi saya berniat mahu tidur puas-puas. Balik dari menonton wayang bersama Nani, teman rapat saya malam tadi (kami menonton Rapunzel di MBO berhampiran), saya langsung singgah bermalam di rumah AM.

Lama tak jumpa AM. Sejak berpindah ke Serdang, saya tekad untuk belajar hidup sendiri (antara perkara yang sudah sekian lama saya impi untuk lakukan).

Lain padang, lain belalang kata orang. 

Perlahan-lahan saya cuba membeli itu ini (setakat yang termampu dan keperluan), menghias dan memenuhkan ruang kediaman.

Biarpun tidak mewah namun buat saya biasa tersenyum puas. Sekurang-kurangnya ianya hasil dari titik peluh sendiri. Dan, Alhamdulillah rumah kecil saya kini sudah agak selesa untuk didiami.

"Bang, parking visitor ada?". Sejurus pengawal mengangguk, saya dibenarkan masuk.

Enjin kereta dimatikan. Saya bernafas lega. Siapa duga saya mampu memiliki "bayi putih" secepat ini. Dari hanya berkira-kira membeli Neo (ramai rakan-rakan dan famili tidak bersetuju), saya akur, "bayi putih" ini lebih ekonomi dan selesa berbanding Neo- antara model idaman saya sebenarnya.

Masih ingat lagi, kali pertama memandu Vios sewaktu di Langkawi dua tahun lalu, dek kerana penerbangan kami tertangguh, saya dan MB menyewa kereta untuk mengelilingi pulau (bagi menghabiskan masa). Untung kami ditawarkan Vios dengan harga yang agak murah. Antara kenangan saya dan MB yang paling menarik sewaktu bercuti.

"Dah tidur? Maaf lambat. Tengok wayang dengan Nani tadi." Saya lihat AM, abang angkat saya masih berjaga menunggu saya. Kami duduk berbual-bual seketika. AM kelihatan agak susut kebelakangan ini.

"Macam orang sakit…", tukas saya. AM senyum sambil matanya kembali menjeling tv.

[ Beb, jangan lupa masak-masak esok. Datang awal tau! ]

Sms dari Yuzz mengingatkan saya. Saya minta diri dengan AM. Mandi dan berehat. Jam sudah menunjukkan hampir ke jam satu pagi. Satu malam yang panjang.

[ Pukul berapa nak datang? Kami nak ke pasar dulu. ]

Sms dari Yuzz lagi pagi-pagi mengejutkan saya. Saya bingkas mandi dan bersiap. Yuzz, yang pernah menjadi teman sepejabat saya sewaktu di firma arkitek dulu, kini adalah teman rapat saya. Dia dan Peyo, serta Khai, mereka tinggal serumah di Kelana Jaya, saya kini banyak menghabiskan masa bersama mereka bertiga. Kami ke gym hampir setiap minggu, menonton wayang dan sebagainya.

Saya memandu melalui NPE ke Kelana Jaya. Jalan agak lengang. Hari cuti, ramai yang berehat atau balik kampung.

Masak-masak kami menjadi. Masing-masing gilir memasak (kecuali saya). "Kau tak yah buat pape, beli air je cukup!". Pesan Yuzz sewaktu perjalanan. Saya capai sebotol oren Twister, sekotak besar Peel Fresh Mangga Tropika berserta empat kon Cornetto di 7E berdekatan.

Memang rutin saya di Kelana Jaya jika tidak bersengkang di pejabat.

Baru-baru ini Martin dan Frank ke Malaysia, saya singgah bertemu dan membawa mereka jalan-jalan di sekitar ibukota. Betapa saya rindukan mereka. Martin dan Frank sahabat yang saya kenali sewaktu di Germany, masih kuat bergurau dan mengusik saya.

"Any plan to come visit us in Germany soon, Kash?". Saya senyum ceria. Perancangan tu ada. InsyaAllah pertengahan tahun depan, berkobar-kobar hati saya. Pertanyaan Martin memberi saya idea. Tahu apa saya buat?

Balik rumah, saya cari kotak kasut yang masih elok tersusun. Ah, jumpa! Saya letak sekeping not RM100. Buat permulaan- nah, sekarang saya dah mulakan "tabung travel" saya sendiri. Masuk ke minggu kedua, saya memasukkan RM5 setiap hari (atau setiap kali mempunyai not RM5 di dalam wallet). Nampak lekeh tapi saya pesimis ianya akan berjaya. Menarik bukan?

Stabuxguy.