Salam Aidilfitri

Selamat menyambut lebaran kepada semua pembaca Darimejastabux!

KEDAI KASH : Khidmat Rekaan Grafik, Laman WEB dan Fotografi

BARU! Portal servis dan barangan online - GRAFIK, FOTOGRAFI, REKAAN LAMAN WEB. Klik untuk lebih lanjut!

Facebook Kash

Ingin tahu aktiviti harian saya, mana saya pergi, apa saya buat? Jadi kenalan saya di FB hari ini. :) Jumpa di sana!

Pages

Monday, December 31, 2007

Tahun Baru - Kash & Impian

selasa
1 jan 2008
dari kiri : icky, saiful, alif, andre & me

malam pertama

sepanjang minggu lalu hati saya sudah tidak sabar-sabar. ada beberapa perkara yang menjadi agenda terakhir.

kuala lumpur.

ibarat titik yang maha berat buat saya. betapa berat untuk saya meninggalkan. kota yang telah menyimpul pelbagai cerita, suka-duka, pahit dan lara. kota yang juga membesar dan mematangkan saya.

mahu ke mana ya kashy? seorang teman menyapa. saya berteleku.

ah, tidak ke mana-mana. di Malaysia juga. tuntutan kerja. balas saya, enggan mahu bercerita.

kamu seriuskah? di sana mati- kosong dan tiada apa-apa.

KL happening. bisa kamu tinggalkan semuanya?

kawan, jika di pekan Oldenburg saya bisa hidup tanpa kamu, insyaallah- di mana-mana sahaja bumi Tuhan. dia maha merencana. tiap kita ada takdir dan rezeki yang telah ditentukan.

saya tetap sayang kamu. kawan takkan mati. jangan risau.

e-mail, nah yahoo-kan saja saya bila terdetik ya.

kashy, kamu masih bersungguh? sudah nekad?

ya, ya- dan ya! *ubah angin*

party andre.

me & wardy- feeling norman & JC (?)

hampir dua minggu saya mencari-cari. baju, apa mahu dipakai, ikut tema- duh mati. saban tahun ke zon di klcc. ah, AM
pula takde kali ni. siapa mahu diajak?

sam : jangan bimbang kashy, i ada. you kenal andre and the gang quite well juga kan?

yap! saya kenal andre. dia dan kawan-kawan. mereka ibarat 'abang-abang' saya.

selain sam, helmi paling rapat dengan saya sepanjang minggu lalu. saya berkira-kira mengajaknya.

mahu party? kita ke zon hujung minggu nanti.

tak banyak soal, helmi terima pelawaan saya.

meriah dan glamour. masing-masing sakan bergaya. ada yang ikut tema, ada yang berkilometer lari tajuk pun ada. hahaha!

saya?

dengan hanya mengenakan kemeja ungu dan berjeans (yang baru dibeli siangnya) saya jumpa helmi di lobi.

jom ke atas. dah lambat. gesa saya.

maaf, helmi. memang saya terlambat sebenarnya.

masuk ke apartment, saya terus cari andre.

sorry, sorry! what can i do?

you pegi aje usik-usik kamera ngan cam kat luar tu. pasni i nak suruh you ambil video waktu show.

saya tarik helmi. kami gegas ke luar.

jam hampir ke sembilan malam. jemputan mulai memenuhi ruangan. ada yang ke kaunter makanan, ada yang duduk-duduk, berkenalan.

hi, siapa nama? keje apa? tinggal mana?

saya masih snappy-snappy bersama helmi. seronok. pertama kali kami menolong andre membuat kerja-kerja merakam video dan gambar tetamu ni.

me & helmi

buat abang andre, thanks kerana menjemput. walaupun dah few party saya miss (ada hal dan sebagainya), beliau masih tak melupakan saya.

tahun baru.

di mana saya? haha! ramai bertanya.

kash tak keluar? sambut di mana?

dulu-dulu masih ingat. malam tahun baru, saya ke bukit bintang. seronok-seronok, sama kawan-kawan. lepak minum-minum, tonton konsert-

detik dua belas tengah malam, kami lompat-lompat. SELAMAT TAHUN BARU!!

tapi tahun ni? jeng.. jengg...

hanya bertemankan kak wan saya, kami ke starbucks di e-gate. entah kenapa hati saya sayu tiba-tiba bila terpandangkan jambatan pulau pinang. teringatkan yang ramai kawan-kawan saya menjemput ke party mereka di KL.

kash, datang ya! housewarming... sempena new year sekali. oh dan my convo- and birthday!

kash, jangan lupa. bbq new year nanti. datang tau!

tak kurang, yang jemput saya hingga ke PD.

-beach party.

saya kuatkan hati. kata-kata di 'welcome card' yang diberi kak wan siang tadi buat saya tabah.

the butterfly of freedom.

"why do you fly outside the box?"

"i fly outside the box because i can."

"but we KNOW the box. we are SAFE inside the box."

"that, my friend, is why i leave it. for you may be SAFE... but I AM FREE!".

saya habiskan caramel hot chocolate di tangan. hiruk-pikuk malam tahun baru di sini biasa-biasa sahaja. tak semeriah di KL. tapi takpe. malam pertama saya.

saya enjoy suasana santai begini. perkara yang sama saya buat sewaktu di Germany dulu. bercampur dengan orang-orang asing dan tidak dikenali. normal jika anda baru. beri saya tiga bulan di sini.

saya bertuah kerana di sini ada kak wan, dia banyak menyokong saya. biarpun sebuah keputusan yang berat dalam hidup saya, memilih untuk tinggal dan kerja di sini-

kenapa di sana? KL sudah kurang kerja kah?

seperti yang saya cakap di awal tadi- ubah angin. saya banyak belajar dari kuala lumpur. kecewa dan patah hati adalah antara punca kenapa saya memilih untuk datang ke sini. selain peluang, ya peluang. peluang yang saya kira susah untuk saya lepaskan. kualiti hidup. anda bisa hidup tenang di sini. percayalah.

hari lahir.

hahaha! saya hampir tua. januari ini usia saya bakal menginjak ke dua puluh enam. apa yang saya capai? entah lah. jika ditanya, saya masih belum perolehi apa-apa (untuk dibanggakan). dua-enam bukanlah angka yang kecil. jika sepupu-sepupu saya, ada yang dah bertunang dan berkahwin di usia ini, saya- bila lagi? soalan cepumas tiap kali pulang beraya atau ziarah saudara-mara di kampung.

tengok anak wan long tu, dah tunang pun. tak lama lagi kahwin. kamu tu, bila lagi?

cepat-cepat lah yer, mak su dah tak sabar nak tengok bakal anak saudara sorang lagi nih.

saya senyum saja. sudah lali diusik begitu.

stabilkan hidup, kukuhkan kewangan- beli kereta, beli rumah. impian saya, melancong ke tempat-tempat yang belum pernah saya lawati. yeah, selagi muda. itu antara perkara yang mahu saya buat. meskipun saya seorang yang simple, namun tiap manusia punya keinginan yang ingin dicapai (dengan hasil titik peluh sendiri.)

saya mahu kembali ke Germany. ya, sebuah negara yang amat saya rindui. universiti, kawan-kawan, suasana yang telah agak lama saya tinggalkan.

eh, bukan you nak settle down di bali ke? kak wan kembali mengingatkan saya.

hahaha... ya ya- itu cakap-cakap kami sewaktu makan-makan di jimbaran bay oktober lalu.

bali yang indah.

takpe, kaut pengalaman di sini dulu, then pergi ke Germany. dah kaya besok-besok, beli rumah then tinggal di bali. how's that?

angan-angan. tak salah menyimpan impian kan?

stabuxguy

Wednesday, December 26, 2007

Tag, Oh! Tag

rabu,
26 disember 2007


tag, oh! tag... masuk kali ni seingat saya dah few times jugak kena. tapi takpe la. asalkan isinya berbeza. anyway bagus juga, tag buat saya kembali menjadi diri saya.

terfikir-fikir seketika, apa nak jawab ni ya? jujur! ya, saya harus jadi diri yang sebenar-benarnya. so buat pena jingga a.k.a. cikgu term, ini jawapan kepada tag anda!


1) Name of a person who made you laugh last night?

helmi. entah kenapa saya senang bersamanya lately. dan saya juga telah mengedit gambar yang kami snap di the curve ahad lalu. buat saya tertawa.


2) What were you doing at 0800?

hari ini? entah mengapa semangat ke gym berkobar-kobar sejak akhir-akhir ini. sementelah tak ke mana-mana, bangun pagi saja terus saya hala ke gym di klcc.


3) What were you doing 30 minutes ago?

tonton rancangan "chef in black" di asian food channel (afc), astro. menarik. program yang harus anda tonton!

4) What happened to you in 2006?
masih bergelar student. tapi seronok. tahun paling sibuk dengan projek-projek grafik saya. dikenali antara blogger dan dijemput ke parti-parti hiburan/pelancaran filem tanahair.


5) What was the last thing you said out loud?

bila? hari ni? hmmm... i'm starvinggg!!

6) How many beverages did you have today?
satu. before gym memang tak makan apa pun. jalan-jalan kat klcc then makan soto kat restoran sambal tumis di tmn desa. cungg!!


7) What colour is your hairbrush?

takde hairbrush. amik gel terus apply kat my hair. kash seorang yang simple!


8) What was the last thing you paid for?

parking- masa makan kat sambal tulis tadi... heh!

9
) Where were you last night?
tengok wayang (alien vs. predator 2) kat gsc leisure mall, cheras. sama siapa? hahaha rahsia!

10) What colour is your front door?
hijau? coklat? arghhh... sorry, kash colour blind daa...


11) Where do you keep your change?

dalam balang chips! senang nak korek. :O)


12) What's the weather like today?
'mendung' berlabuhh... dan terbuku di hatii sayu... berlaluu....

13) What's the best ice-cream flavour?

german choclate cake... from baskin!!


14) What excites you?

tak sabar nak mula keje baru... life baru... suasana baruu... jeng.. jengg....


15) Do you want to cut your hair?

hey, mana tahu ni? nak trim je la kot sikit...


16) Are you over the age of 25?

yep! dengan bangganya kash bakal berusia 26 tahun... di ulang, 26 tahun this jan 4th!!


17) Do you talk a lot?

yepp!! bit talkative sometimes. tengok keadaan, suasana dan persekitaran esp bila bersama ngan orang-orang yang saya rapat.


18) Do you watch the O.C?

sometimes. kalau tertengok. sebab... hmmm... fikir sendirik!


19) Do you know anyone named Steven?
yapp... steven jens... my close buddy masa kat Germany. half german-half italian. satu kampus. gila-gila. eh, tak suku gila... :)

20) Do you make up your own words?

abangss... sayass naks pisss toiletsss.... bleh?

21) Are you a jealous person?
hmm... depends. cemburu juga kalau tengok tuutt... asyik bergayut or beri perhatian lebih pada org sekeliling...


22) Name a friend or friends whose name starts with the letter 'A'.

aidit... arye karl, hmmm sapa lagi ya... aiman... alif... amal... andre... arep... tu je la... (yg terlintas..)


23) Name a friend or friends whose name starts with the letter 'K'.
ntah, takde. tapi i teringat kartika plaza (nama hotel kat Bali)... hahaha, bleh?

24) Who's the first person on your received call list?

abang man


25) What does the last text message you received say?
"La senyum lak dia. org cakap btul2.huhu... org nk tau jwpn dia.senyum lak".

speku sendiri ye!


26) Do you chew on your straw?

tak. i lipat2 jadik bintang. hahaha...


27)Do you have curly hair?
a bit. but i love my hair.

28) Where's the next place you're going to?

pasaraya HERO di bandar permaisuri. nak cari some groceries. dekat!


29) Who's the rudest person in your life?

labah-labah.

30) What was the last thing you ate?
soto ngan nasi impit kat restoran sambal tumis tadi lah. dah cakap. :)


31) Will you get married in the future?

a big NO...


32) What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?

comolot... er, haha acah je... ENCHANTED kot... so fun...


33) Is there anyone you like right now ?

i nak cK Man baru tu... waaaaa!


34) When was the last time you did the dishes?

semalam. alah basuh cawan je. :)


35) Are you currently depressed?

for past few weeks- yess! but life must go on aite? *wink wink*


36) Did you cry today?

tak sempat lagi :)

37) Why did you answer and post this?
suka soalan2 dia. tak meleret. and sebab nak balas tag si cikgu term ni hah. haks.


38) Tag 5 people who would do this survey.
Emmm….
1) of coz my kak wan... again!! hehehe... - http://mybersukarialife.blogspot.com
2) samasam - http://samasam.blogspot.com
3) aiditttt...! - http://www.arabicax.blogspot.com
4) adam branal - http://flykite.wordpress.com

5) you... yes, you. alah, you-lah. yang baca this posting. hehehe...
terima kasih kepada cikgu term. :)

stabuxguy

mood :
happy

Friday, December 21, 2007

Terima Kasih, Aidit!

jumaat
21 disember 2007


2005 - party di amadesa. masih ingat?

anda percaya pada kata-kata yang memberi kekuatan?

tulisan ini saya petik dari blog seorang sahabat.

"Hidup ini adil, disebalik kedukaaan ada kegembiraan. Dubai banyak mematangkan diri supaya lebih kuat, cekal dan sabar. Kehidupan di KL yang lebih happening dan ramai kawan, susahpun family ada and still kat tempat sendiri. Tetapi kenapa aku harus memilih terus disini. Bila harus harus memilih, Inilah jalan yang aku pilih. Aku bukan dilahirkan dengan intan belian atau ehsan tajaan sesiapa. Banyak yang aku belajar tentang kerja, cara hidup dan manusia. Pakej manusia dilahirkan berbeza. Ada di uji dengan kemewahan, rupa paras dan kesusahan. Jadi kenapa perlu kita bandingkan diri kita dengan orang lain...".

ya, benar. hanya dengan tulisan di blog, semudah kita baca-hayati dan faham- tak mustahil bisa kita kaitkan dengan kehidupan kita sehari-hari.

kata-kata yang ditulis aidit ini, sahabat saya yang kini tinggal di dubai, jauh meresap ke dasar hati saya. biarpun ringkas tapi bermakna. itu yang penting. luahan hatinya tulus. saya kenal dia. aidit biarpun agak gila-gila orangnya, namun dia juga serius dalam membuat sesuatu perkara.

aidit yang saya kenali seawal tahun 2004, jauh di perantaun, tuntutan kerja, antara pilihan sendiri dan niat untuk mengaut pengalaman di negara orang, aidit saya kira seorang yang tegar menyahut cabaran.

tak sia-sia saya menyuruhnya membangunkan blog sendiri dulu.

"nanti kau boleh tulis apa-apa yang berlaku di sana. bisa share sama aku dan teman-teman di Malaysia."

biarpun agak "liat" pada awalnya, aidit akhirnya akur dengan kata-kata saya.

"beb, bisa ubah layoutnya? kasi ala padang pasir ya. nanti kuupah jubah dari dubai."

aidit 2007 - sekarang

hahaha! saya tertawa. lucu aidit tidak berubah. permintaannya, biarpun sesibuk mana pun saya waktu itu, cuba juga saya penuhi, dan oh, bukan kerana upah jubah dubai ya. kerana kawan- dan dia teman saya! dan saya adalah antara fans-nya yang suka baca catatan di blog nya itu. wajib!

di usia menginjak ke 26 tahun, aidit berjaya memperoleh sesuatu yang jarang atau tak semua antara kita bisa mengecapinya. tuah manusia berbeza-beza. mana yang berani menyahut cabaran (biar dianggap gila sekalipun), pasti bisa meraih kejayaan.

ah, jika aidit boleh, saya juga. tak perlu cemburu, tapi saya api sebagai pembakar semangat. itulah yang saya katakan kekuatan.

terima kasih, aidit!

kita tinggalkan cerita aidit. (dengan harapan dia takkan melupakan saya.)

beberapa peristiwa terjadi di dalam hidup saya kebelakangan ini. ada yang bisa saya kongsi (dengan anda) dan sebahagiannya harus disimpan sebagai privasi sahaja. ah, di mana mahu mula ya? hmmm.

peristiwa satu.

ini rahsia besar sebenarnya. hahaha! jangan risau. akan saya war-warkan kepada anda bila sampai waktunya kelak. namun harus saya nyatakan di sini, ianya sebuah keputusan nekad yang saya buat selepas terbang ke Germany dulu. namun saya akan pastikan, keputusan yang saya buat kali ini bukanlah sesuatu yang sia-sia. tapaknya sudah ada, cuma tinggal untuk memahat rumah sahaja. doakan saya. itu sahaja yang saya pinta.

peristiwa dua.

selain peristiwa satu, peristiwa dua ini juga bakal merubah hidup saya. sesuatu yang bakal saya raih dalam masa terdekat. saya dituduh mengambil risiko. tinggalkan kota besar, kawan-kawan dan segala apa yang saya ada di sini. sebuah pengorbanan yang memang saya rancang sebenarnya. tak mudah untuk kita membuat keputusan. sekali lagi kata-kata aidit menguatkan hati saya.

"Dubai banyak mematangkan diri supaya lebih kuat, cekal dan sabar. Kehidupan di KL yang lebih happening dan ramai kawan, susahpun family ada and still kat tempat sendiri. Tetapi kenapa aku harus memilih terus disini. Bila harus harus memilih, Inilah jalan yang aku pilih. Aku bukan dilahirkan dengan intan belian atau ehsan tajaan sesiapa. Banyak yang aku belajar tentang kerja, cara hidup dan manusia."

bezanya, saya dikira (masih) bertuah kerana sentiasa mempunyai orang-orang sekeliling yang masih menyokong dan memerhati- apa saya buat, mana saya pergi.

peristiwa tiga.

hati saya patah!

ya, pasti semua tertanya-tanya. dengan siapa? bila?

kash dipatahkan hatinya?

oh, anda tidak percaya?

it's ok. sememangnya saya seorang yang bijak menyimpan rahsia.

kash, you single?

ya! ya!

saya gelak, tertawa bila sering diajukan soalan yang serupa.

kash, please cerita!

mahu tahu?

mmm... dia-

saya kenal beberapa bulan dulu. namanya? biar saya gelar A sahaja. A begitu baik terhadap saya. malah lebih baik dari mana-mana lelaki yang pernah saya kenali sebelumnya. kami bermula dengan perasaan suka sama suka namun sebelum saya berangkat ke Germany, perasaan itu terhenti disebabkan kedua-dua kami tidak berani meluahkan isi hati sendiri.

sehinggalah saya pulang ke mari, dialah orang yang paling gembira.

"saya takkan lepaskan kamu. sudikah kamu keluar dengan saya?".

saya pantas setuju.

jujurnya, saya sendiri terkeliru. mati-mati saya ingatkan dia hetero-

date pertama kami di rahsia cafe.

"i suka you. sudi?". seringkas itu, hati saya dengan rasminya menjadi milik A.

namun, menerima A bukanlah seindah yang saya gambarkan. serba-serbinya harus dirahsiakan.

keluarga, kerjaya.

dua alasan popular buat mereka yang kononnya discreet.

"dear, i ada something important nak bagitau you. i harap you boleh terima dengan hati yang terbuka...". A seakan berat memberitahu.

ah, apa lagi ni. tak cukup lagi ke everything nak berahsia?

"yes, bagitau aje la...". saya tarik nafas dalam-dalam. bersedia.

itu cerita beberapa minggu yang lalu. A yang saya anggap baik sebenarnya menikam hati saya.

"kami dah tujuh tahun bersama. dan i tak mampu tinggalkan dia... maafkan i...".

anda faham sekarang bukan?

saya tak percaya pada peluang kedua. lebih-lebih lagi dalam soal cinta.

sekali terkena- ah, cukup-cukuplah.

jujurnya saya masih tak bisa melupakan dia. seperti yang saya katakan tadi, A terlalu baik. he's different. lain dari yang lain.

"i takkan biarkan seekor nyamuk pun datang dan gigit you..".

saya tergelak. masakan?

"maafkan i. harap you akan tetap menyimpan cerita kita...".

"don't worry. cerita you selamat. anggap sahaja kita tak pernah kenal...". dalam kepala dah plan macam-macam untuk survive.

tukar kerja, pindah rumah, tukar nombor.. bla.. bla...

itulah kebiasaan yang akan saya lakukan.

ah, cinta. memang untuk melupakan itu sakit bukan?

stabuxguy

Tuesday, December 18, 2007

[X]-tra : Baru@Stabux!

Selasa
18 Disember 2007

tambahan. sekadar meriahkan ruang.

ya, pada yang (mungkin) perasan, ada saya tambahkan "kotak lagu" pada tepi kanan (lihat bawah sedikit) di laman ini. selain saya, boleh juga buat menemankan anda di kala mahukan sedikit hiburan (atau mengubat sepi mungkin?).

butterfly (melly feat. andhika), ketahuan (matta), melawan kesepian (datuk siti), tinggalkan aku (anuar zain). antara beberapa lagu yang saya muatkan.

lagu-lagunya akan saya update dari semasa ke semasa. asalkan baru dan 'kena' pada halwa telinga saya- jadi teruskan singgah di sini wokeh. :)

oh, ya. album siti-HADIAH DARIPADA HATI. susah untuk saya nyatakan di sini. album bagus, cover cantik, lawa (siti as usual la, anggun!). cuma mungkin kena dengar berkali-kali. berlainan dengan konsep Transkripsi, entah mengapa semacam ada perisa yang kurang dalam edisi kali ini.

pengalaman ini pernah saya lalui sewaktu membeli Safa dan Adiwarna beberapa tahun dahulu. namun jika anda benar-benar fans yang setia, usah gusar untuk mendapatkan album ini di pasaran. berbaloi, cuma seperti yang saya katakan tadi, anda harus dengar berkali-kali.


favourite track saya seharusnya "Mulanya Cinta" - lagu yang saya tunggu-tunggu sejak Muzikal P. Ramlee - trek yang membuai dan senang-dengar ini ternyata mudah memikat hati saya. entah mengapa (kadang-kala) saya rasakan lagu ini seperti dinyanyikan oleh salamiah hassan pula. lucu tapi benar. mungkin cara sebutan siti dan susunan muzik barangkali.

pilihan kedua saya adalah lagu "Melawan Kesepian".

mengapa?

ya, pada yang meneka. saya suka liriknya. terima kasih ya, Pongky!

"Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku..."

seakan mengena dengan rencah hidup saya ketika ini.

"Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata yang tertahan
Waktunya tuk di jatuhkan."

ini lirik kekuatan.

moga saya tabah. ya, saya tahu saya kuat. "berjalan tanpa henti...".

Hati.

jujur saya katakan ini adalah antara trek yang saya tunggu-tunggu dari album ini. biarpun filemnya kurang menarik perhatian saya (Hati Malaya : 1957) namun melodi yang kuat dan ala-siti ini memang mudah menangkap halwa. teringat zaman-zaman "Azimat Cinta" dan "Seribu Kemanisan". siti perlu banyakkan atau buat balik lagu-lagu sebegini. mungkin jika liriknya bukan bersoal kenegaraan pasti "Hati" adalah sebuah hits yang bisa mengembalikan zaman tersohor siti.

Ku Mahu.

dah sebulan saya letak "Ku Mahu" sebagai nada dering di handphone (mati la muat-turun!). rancak. memang rancak. sebuah single dari drama tv Spa Q yang tengah panas di TV3. lagu ini juga juga tak terlepas dari dimainkan di la queen. ops! bila saya pergi? shhh...

kecewa juga kerana saya mendengar saja "Ku Mahu", saya harapkan Hadiah Daripada Hati adalah sebuah material yang pastinya boom dan paling tidak pun setaraf dengan Lelaki Ini - Anuar Zain. sama seperti saya katakan di awal tadi, anda kena dengar banyak kali.

"Ku Mahu" mungkin penyelamat album ini. fans harus berterima kasih kepada audi mok. tak sama "Tak Ada Logika" mahukan "Caramu". "Ku Mahu" lahir dengan pakej dan auranya yang tersendiri.

lain-lain lagu?

pada saya biasa-biasa saja. "Cintamu" - lagu untuk datuk K, "Tanpa Kalian" - lagu untuk fans (lebih sedap "Seindah Biasa" saya kira), "Biarkan" - trek ala zaman-zaman Safa, "Wanita" - kadang macam best, kadang biasa, "Sutramaya" - juga biasa pada saya (dengar sekali, cukup!), "Sekian Lama" - sekian, terima kasih!

stabuxguy - enjoy sangat dengar album terbaru Britney esp "Cold As Fire". catchy!

Saturday, December 15, 2007

Matta - Ketahuan




Dari awal aku tak pernah
percaya kata-katamu
Karena ku hanya melihat
semua dari parasmu
Terakhir kau bilang padaku..
kau takkan pernah selingkuh
Tetapi ternyata dirimu..
bermain di belakangku

**
Saat ku melihatmu
kau sedang bermesraan
dengan seorang..
yang ku kenal…

O ow.. Kamu ketahuan..
pacaran lagi..
dengan dirinya..
teman baikku…

O ow.. Kamu ketahuan..
pacaran lagi..
dengan dirinya..
teman baikku…

Kembali ke **

Tapi tak mengapa..
Aku tak heran..
Karena dirimu..
Cinta sesaatku…

(O ow.. Aku ketahuan…
pacaran lagi…
dengan dirinya…
teman baikmu…) 2x

Stabuxuy

Sunday, December 9, 2007

Bila Harus Memilih...

"Dulu, Kau Pernah Berjanji Pada Diriku
Untuk Menjaga Dan Menyayangiku
Itu Bererti Sampai Akhirnya
Kau Meninggalkanku..."

bila harus memilih. serasa saya dah pun memilih trek keenam dari album lama siti ini, transkripsi- anda masih ingat posting saya di catatankash?

dan hari ini lagu ini kembali menemani hari-hari saya. mengapa? saya suka! itu saja. mungkin juga ada kena-mengena. ya, mungkin. tapi cuma sedikit. tak perlu lah saya panjang-panjangkan ya.

ada yang bertanya, "beb, you dah beli ke album baru siti?".

jawapan saya tentu sekali tidak. hanya mendengar single pertama "ku mahu" dari siri popular spa-Q, tv3 (itupun di muat turun dari internet) dan another single, "mulanya cinta" (uh, saya suka kali pertama medengar lagu ini - terpukau seketika!)

*mulanya cinta - hasil tulisan adlin aman ramly, petikan dari muzikal p. ramlee yang dipentaskan di istana budaya baru-baru ini.

"beb, hujung minggu. buat apa? ceritalah!".

selain dari makan-makan di kelana jaya malam tadi, itu aje. nothing much la. saya sibuk kebelakangan ini. berkejar sana-sini (urusan kerja dan sebagainya). uh, sebut pasal makan-makan malam tadi, it was awesome. jika minggu lalu saya ke sri putramas di jalan kuching menyambut birthday abang ezra dan housewarming, kali ni pun birthday juga tapi lebih bersifat formal dan santai ala keluarga.

selamat panjang umur buat kak long yang bakal menyambut hari ulangtahun jumaat nanti. sengaja kami menyambut lebih awal kerana saya bakal "away" selama seminggu. nanti balik dah nak raya haji then sibuk dengan macam-macam perkara. pindah rumah, kerja baru etc.

menarik malam tadi, saya jadi tukang bakar (panggang) bbq. mengambil alih dari abang long, itulah kali pertama saya melakukan kerja-kerja memanggang bbq seorang diri. memang enjoy habis dan puas bila melihat tetamu semua menjamah hidangan bbq yang siap dibakar.

"cemana kak long, ok? cukup?".

"ok, ok- cukup. jangan hangus nooo...". haha! first batch tadi ala-ala horror jugak la. baru nak try-try kan. lelama okay la. tetiba saya rasa excited. pas ni dah boleh la buat bbq sendiri-sendiri kat rumah.
"api tu jaga-jaga. kasi bara lite-lite je. amik spray tu kalau dia banyak sangat." pesan abang long.

memang berguna tips tu. kalau di German dulu pernah juga cuba-cuba buat mini bbq sendiri di balkoni, tapi pakai elektrik la. tak cung. rasa fake sikit. tak original. heh.

paling saya ingat juga semalam, sesi bermain uno dengan bebudak. sebelum kalah, nasib baik kak wan datang menyergah.

"kanak-kanak, turun bawah nak potong birthday cake *ani!".

*pangilan kanak-kanak kat kak long.

yes selamat. hehehe...

"try pumpkin soup ni. kak long buat. cung tak?".

"letak kari tak?". seloroh saya samakan pumpkin di secret recipe.

"rumah kami takder serbuk kari. you nak pi beli and letak sendiri." haha! jangan tak percaya itu jawapan kak wan saya.

"sedap?".

"hmmm... macam pengat!".

"what!! macam pengat??". saya lihat muka kak wan dah berubah.

hahaha! itu cerita di rumah kak long. sebuah keluarga yang simple tapi happening.

selesai coffee, saya dikenalkan dengan cik sharah ibrahim, editor kumpulan majalah karangkraf. berbual dalam loghat utara (kak sharah rapat dengan family kak long), macam-macam yang kami bualkan.

"we all plan nak buat koleksi buku resepi. nanti i nak you tolong design cover." ujar kak wan serius. kak sharah senyum pandang saya.

"good opportunity tu. bagus untuk your portfolio." abang long cuba yakinkan saya.

dari topik buku resepi, kami alih ke cerita novel. teringat yang ramai meminta saya membukukan boy kl. cuba juga tanya-tanya kak sharah cara-cara nak publish dan apa kriteria sesebuah karya yang diperlukan. tak banyak, kena banyak buat research je. fakta even cerita fantasi sekalipun kena tepat.

yup, setuju. tapi untuk boy kl, ada ke pasaran? berapa kerat warga Malaysia yang dapat menerima serta membaca karya gelap macam tu? seterusnya saya pendamkan sahaja. biarlah boy kl hanya wujud di skrin maya aje. saya rasa si K sendiri pun selesa kalau ceritanya tak menjadi isu dan menjadi tatapan orang-orang yang benar-benar berminat sahaja.

*pada yang mahukan alamat urlnya, boleh la cuba-cuba e-mail atau ym saya ya! (",)

hampir jam tiga pagi saya tiba di rumah. sedar-sedar je, saya rasa tak sedap badan. mungkin sebab terkena asap banyak sangat, or mungkin sebab termakan bbq lamb semalam, mulut terasa mual dan pening-pening. rasa nak rebah pun ada. lupa yang saya memang allergic dengan lamb. tapi tak sangka pula sampai macam tu. masih ingat pertama kali saya mencuba, di secret recipe. anda pernah order lamb pie dari secret? makan bersama pumpkin soup. duh, enak. saya suka. sayangnya saya tidak mampu untuk menghabiskannya. cukup hanya semangkuk pumpkin dan segelas epal kasturi. itu dua menu wajib saya kalau ke secret.

sudahnya, seharian saya terbaring sahaja di rumah. lesu dan memang tak larat nak buat apa-apa. nasib baik ada armin yang bisa tengok-tengokkan saya. duh, sedih juga nanti saya bakal meninggalkan dia. armin baik, dari awal pindah ke sini dia begitu ambil berat tentang saya. takpe, nanti you pindah tuuttt... jugak kita stay sama lagi ya? haks.. haks...

sedih. tapi itu lah hakikat. dalam hidup kita kena banyak buat perubahan, buat sesuatu yang kita tak suka. berkorban dan melepaskan apa yang kita tak hendak. ikutkan saya tak mampu. tapi hati kena kuat. mesti jadi orang orang tabah.

payah benar memilih ni ya?


stabuxguy

Wednesday, December 5, 2007

Hadiah Dari Hati... Dato' Siti Nurhaliza

"Saya harap album ini tidak dibandingkan dengan album-album terdahulu kerana setiap daripada karya yang saya rakamkan adalah berbeza-beza namun saya akui amat berpuas hati dengan penghasilan album ini dari segenap segi. Ini juga adalah berkat doa anda semua. Terima kasih saya ucapkan di atas kesabaran anda menantikan album ini."

INFO ALBUM BARU SITI

* Album solo yang ke 12
* Mengandungi 11 buah lagu dalam bentuk kaset dan cd
* Penerbit album adalah Dato Siti Nurhaliza, Aubrey Suwito, Audi Mok, Azlan Abu Hassan, Jenny Chin, Greg Henderson dan Sharon Paul
* Album akan diedarkan pada 10 Disember 2007
* Album terbitan Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. dan diedarkan oleh Suria Records
* Dalam album akan ada cara untuk DOWNLOAD FULL SONG dan TRUE TONES

LAGU-LAGU DALAM ALBUM 'HADIAH DARIPADA HATI'

* Ku Mahu (Audi Mok / Rina Khan)
* Melawan Kesepian (Pongky Barata)
* Mulanya Cinta (Dick Lee / Adlin Aman Ramly)
* Tanpa Kalian (Taufik / Taufik / Dato Siti Nurhaliza)
* Biarkan (Azlan Abu Hassan / Azalea)
* Kerana Dirimu (Cynthia Lamusu)
* Hati (Sharon Paul / Shuhaimi Baba)
* Wanita (Muhamad Fahmi / Shanty Ramadani / Dato Siti Nurhaliza)
* Cintamu (Sharon Paul / Fedtri Yahya)
* Sutramaya (Aubrey Suwito / Tinta S)
* Sekian Lama (Azlan Abu Hassan / Azalea)

maklumat lanjut klik sitizone

stabuxguy

Tuesday, December 4, 2007

Housewarming Party - Malam Glam Di Putramas

aduh, patut entry ni saya update awal-awal lagi. namun dek kekangan waktu, serta ketiadaan ruang untuk menulis, saya tangguhkan dulu. oh, "kak melrose", jangan marah ya! *sabar*
dan malam ini, setelah ditinggalkan seorang oleh si dia (?) ... (sambil pekena sotong kangkung- duh, pedass amat!) saya mula mengarang. ada wi-fi di sini, ya bagus. sama macam di Kuala Lumpur. boleh kalih situ sana sini katanya.

"K dah dapat sms abang? datang tau. bisa tolong-tolong nanti." pinta abang Nazri.

HOUSE WARMING PARTY
DEC 1ST 2007
8PM
BERKELEY PARK, SRI PUTRAMAS CONDO

saya perati alamat tertera dalam-dalam.

ah, tentu. ok, ok! set. laju saya menaip "reply" di handset.

namun saya selesa jadi "bibik" (helper) dari tetamu. tak perlu pakai glam-glam cukup sekadar apron sahaja.

psstt... satu rahsia saya yang anda harus tahu- P.E.M.A.L.U.

hahaha! mati la pemalu lite-lite katanya.

dari rumah, saya hanya mengambil cab ke rumah baru abang Nazri. tak jauh. sepuluh minit perjalanan lebih kurang. cadangnya abang Nazri datang mengambil saya, namun kasihankan dia yang dah stress ke hulu-ke hilir tu, saya pergi sendiri aja.

"it's ok, bang. saya amik cab aja. jumpa di rumah nanti ya!".

tertanya-tanya juga. di mana letak sri putramas ni? memang blur habis actually. apa saya tahu lokasinya di jalan kuching.

sampai aja- wah! pemandangannya, percayalah- anda akan terpegun beberapa saat!

saujana. buka luas-luas skala mata anda.

terasa di dek Titanic seketika (mulalah nak berangan. haha!)

ah, saya gemar pemandangan sebegini. ruang balkoni yang besar, bisa letak set taman mini, kerusi- menambahkan gah scenery-nya.

boleh juga cit-cat dan bersantai sama teman petang-petang.

hmm... nak layan perasaan sorang-sorang pun boleh.

yes, idea. macam-macam datang.

"dah lama di sini?". soal saya pada usop, teman serumah abang Nazri.

"lima bulan. lebih kurang."

mengapa saya tidak tahu? hampir dua bulan saya kembali dari Germany, baru pertama kali dijemput ke sini.

house warming party

"tak payah. semua dah ready. duduk diam-diam je." ujar usop senyum sebaik saya cuba menyibukkan diri. syazwan, teman lagi seorang ralit memerhati.

sebenarnya, saya tetamu terawal. ingatkan bisa tolong-tolong (apa yang patut). lilau sana-sini. segan juga. mata tertumpu pada sesuatu.

wah, deco rak ala x'mas paling menarik perhatian saya. kreatif.

"you stay mana? part of this house juga kah?".

syazwan geleng.

"i duduk di bukit jalil. datang bantu aja." antara dialog kami yang masih saya ingat. mujur ada syazwan. rajin juga dia layan saya berbual.

hampir jam tujuh malam. semuanya telah sedia. abang Nazri pun dah balik. berpeluh-pelai dia. rushing sana sini tadi katanya.

"dah beli ais... itu... ini...". nampak wajah dia kepenatan. hah, baru tau bukan senang nak organize party ni ya.

keseluruhannya, tema party malam itu memang menjadi. suasana "hambar" pada awalnya, bertukar kecoh dan meriah sebaik teman-teman abang Ezra dari kalangan bebudak MAS dan air asia datang. well, kalau dah ada bebudak crew nie kan, pegi la memana pun, memang happening dan gila-gila. nak tak nak, kena juga ikut perangai gila-gila diorang ni sikit-sikit. layan ajelah kata orang. habis malas pun, saya tumpang gelak.

makanan

perghh, banyak yang sedap sebenarnya. tahniah to abang Nazri dan kakitangan-nya. dari salad yang ala-ala crunchy tu (my fav!), hidangan sate (ayam & daging- both awesome!), rojak buah, sampai la ke spagetti serta nasi ayam- semua "1st class".

tak tumbuh, tak melata. memang kantoi diet saya malam itu. haha!

yang bestnye, malam itu juga saya dah berkenalan dengan seseorang (oh?).

bukan, bukan abang pramugara ya. haha! pasti adalah yang mula nak speku dan tertanya-tanya kan? opss! tak bleh nak dedah kat sini.

bahaya!

"dude, klu aje... pls?".

hahaha...

"siapa? bagitau aje lah!".

"dia "p" juga- ops, cukup."

"p-what?".

haks! cari sendiri-

okay, back to party malam tu (oooo nak lari ya!), "mr. i'm the lucky one" mestilah milik abang Ezra. apa taknya, ingatkan party malam tu is just house warming dan makan-makan biasa aje, rupa-rupanya awal-awal lagi abang Nazri dan teman-teman yang lain dah planning nak bikin suprised-party rupanya.

duh, apasal le tak inform saya awal-awal. birthday abang Ezra rupanya! *mati la saya datang tangan kosong... huhuhu...

dah la diraikan as a birthday boy (?) malam tu, dapat plak birthday present best-best. dan oh, paling best tentulah handphone N76 tu kan... dari yang tersayang katanya... bertuah kan.

apa-apapun adegan paling tak hengat malam tu for sure lah part korang kiss-kiss tu. sweet-lah!!

tahniah sekali lagi to my abang Ezra!! HAPPY BELATED BIRTHDAY TO YOUU...!! stay cun. hehehe... mwah! mwah! mwah!!

lewat juga saya balik malam tu. mujur lah encik P tadi yang murah hati nak tolong hantarkan saya. untung juga- kebetulan kami tinggal di apartment yang sama. cuma berlainan blok aje. itupun baru tahu. huhu...

"first time saya ke blok C hantar awak...".

oh, ye ke... (dalam hati) *kelu*

"nah, ini kad saya. nombornya kejap ya, abang tuliskan...". gulp! abang?

"nanti bisa keluar minum-minum ya." gulp!! kali kedua-

naik aje rumah saya peluk tasya dan haries, dua teman saya dari parit raja, johor.

"happy nampak. ada la tuh...". AM dah kerling-kerling saya. duh, malunya. dah jam dua pagi- ingat dah tidur.

"ya.. ya... dia tegur aku... bla.. bla... kasi kad... nomborr... nah!". saya layang-layang kad tu di depan haries dan tasya.

hahaha! over tak. alah, takat feeling lite-lite, tak salah kan... sesekali? hehehe...

happy, happy juga. tapi malam tu juga dah mengajar saya sesuatu.

kita harus bisa memilih. kadang juga harus belajar untuk melepaskan. saya bulat. jika si dia tak bisa membuat pilihan, saya rela untuk meninggalkan.

itu kata hati saya.

kalah atau mengalah. cuma dua pilihan yang saya ada.

hijrah saya adalah nawaitu utama sekarang.

hijrah?

ya, saya bakal berhijrah.

dude, ke mana? German lagikah?

adalah!

nanti dan tunggu aja ya.

stabuxguy

Wednesday, November 28, 2007

Cinta Hati Saya!

selasa, 28 november 2007
pagi yang gembira. berkali-kali saya mencium telefon bimbit.

ah, yes! yes! yes!

akhirnya!

jika tak kerana idea untuk menjual dan melelong di e-bay semalam barangkali si 'N-sembilan puluh lima' saya ini masih buat hal lagi. hampir dua minggu paparan lcd-nya menjadi blur dan mencacatkan pengambilan foto. *geram*

sementelah saya juga agak cerewet orangnya. kalau tak kerana sayang, dah lama saya beri sahaja kepada kawan-kawan (?).

*sila abaikan watak-watak di dalamnya!

*beza bukan?

teringat waktu saya bergegas ke KL sentral untuk ke Bali bulan lalu, gara-gara mahu cepat saya keciciran si budak nokia ni sebaik turun dari teksi. saya hanya menyedari budak nokia ni takde hanya setelah mahu membuat panggilan telefon kepada kak wan yang telah sedia menunggu saya di secret recipe. panik. saya berlari cepat-cepat ke secret recipe. capai handset kak wan dan terus membuat panggilan ke syarikat teksi.

"telefon saya tertinggal. sekian.. sekian...". bebel saya tak tentu arah.

"akak tunggu jap. borrow your phone ya. saya ke tempat teksi." kak wan saya masih terpinga-pinga. takpe, later explain. dalam kepala saya cuma si budak nokia tu aje. teringat kembali waktu snappy-snappy sepanjang di German- di kota Berlin, Hamburg, Bremen, Oldenburg, Frankfurt. oh, mana bisa lupa. dialah jantung hati saya. dalam hati, sebak!

turun aje eskalator ke tingkat bawah bangunan KL sentral, OMG- dari jauh! saya berdoa, jangan lah sesiapa nampak. masih dalam cover. cinta hati saya! di situ rupanya dia. please... pleasee jangan lah sesiapa nampak sebelum saya sempat mendapatkannya.

anda bisa faham perasaan saya sebaik tangan saya menyentuhnya. syukurr!

biarpun sedikit calar-calar (itu lebih baik dari hilang terus bukan?), namun saya lega kerana budak nokia ni masih mutlak menjadi milik saya.

"dah jumpa? hah, lain kali ikat kat leher!". pesan kak wan. saya tersengih. wajah saya masih pucat sebenarnya. tak sempat nak makan pumpkin soup kegemaran.

"dah lambat. cari kat Bali aja." huhuhu... kempunan saya.

itu kisah my 'N-sembilan puluh lima' bulan lalu. gadjet yang saya tatang bagai minyak yang penuh. satu yang saya pelik, waktu on the way ke KL sentral, dalam cab, entah kenapa hati saya terasa begitu sayang padanya. siap bersih dan kilatkan lagi (guna kain khas yang memang saya bawa). tup... tupp... jadi macam tu. mungkin kerana 'tak berkat' gaduh dengan pak cik cab agaknya. memang hati saya panas sedikit hari tu. dah la almost terlambat. pa cik cab plak buat hal. dipusingnya saya dari desa petaling ke jalan lain (which is sepatutnya ikut mahameru) ke KL sentral. mau tak meruap saya. bukan soal mahal ke tidak tapi masa. kalau ikut mahameru tu jalan clear sikit compare ngan midvalley. last-last stuck dekat lima belas minit kat brickfields. kena pulak waktu tu musim Deepavali. merasa la.

apa pun tak kisahlah. benda dah lepas. yang pasti, hari ini saya gembira. cukup gembira. perasaan yang sama jika anda berpenyakit, now anda bebas darinya.

lepas ni boleh lah saya snappy-snappy balik macam biasa.

lega!

stabuxguy

Monday, November 26, 2007

Cerita Empat Lelaki

seringkali saya gagal memberi cerita apatah menambah sesuatu untuk anda tatap dan baca. memang saya gemar bersendiri kebelakangan ini.

sibuk?

ah, tidak juga.

sekadar memenuhi ruang kehidupan sendiri (dengan sedikit privasi).

pulang aja dari Germany, saya atur langkah untuk mendiamkan diri. banyak y
ang harus saya sekat dari berkongsi.

saya tahu, ada di kalangan kalian (yang barangkali) berkecil hati (atau mungkin tidak peduli?).

ah, saya selesa begini. melalui hari-hari tanpa mereka yang dahulunya sering saya damping ke sana-sini.

ke Bali, ke utara-selatan, ke pentas-pentas seni, malah ke mana sahaja-

jujurnya, mobil saya jua hampir tidak berdering sepanjang hari.

sering juga dengar ada di kalangan teman-teman merungut, "dude, ada enam your number dalam my list, mana satu you guna?".

"dear, i'm using the new one. so you may delete the rest!".

ah, cara terbaik untuk lari dari masalah!

itulah saya.

sebetulnya, banyak perkara menarik yang berlaku. samada saya terlepas menwar-warkan di sini, atau memikirkan ah, biarlah ia menjadi hak eksklusif saya sendiri. ke mana saya pergi, apa saya buat-

"saya bukan artis." berkali-kali saya ingatkan diri.

anda cukup mengenali saya?

barangkali ada dikalangan anda yang tahu saya, siapa kawan-kawan saya, apa saya buat, malah mana saya tinggal (mungkin?).

cerita empat lelaki

empat tahun lalu, saya mengenali icky. kami pernah ke pangkor bersama. baru-baru ini kami bertemu lagi. kali ini di KLCC.

gaya baru, penampilan baru. sesuai dengan jawatan eksekutif yang disandang.

seperti biasa, icky kelihatan ceria. cuma lima belas minit untuk kami bertukar-tukar cerita.

"aku harus gerak. temanku menunggu."

"baik, jumpa lagi. jangan lupa text ya!". sempat kami bertukar-tukar nombor. melihatkan icky, hati saya terdetik, betapa masa bisa merubah perjalanan hidup seseorang. sungguh saya bangga dengannya.

pertemuan dengan icky hari itu buat saya buang jauh-jauh apa yang pernah terjadi.

life must go on. kena belajar untuk forgive and forget.

seorang lagi teman saya, alif. dari pelajar universiti, kini bergelar salah seorang peserta akhir (finalis) untuk pertandingan bakat baru anjuran sebuah majalah remaja tempatan.

hujung minggu lalu sempat kami ke karaoke dan menonton wayang bersama.

buat saya tertanya, "mengapa kami tidak melalui saat-saat indah ini dari dulu ya?".

saya kagum dengan alif. dari seorang yang naif, alif yang juga bakal peguam muda begitu sukses dalam merancang perjalanan hidupnya.

selain nasib, saya percaya peluang juga membuatkan akan sentiasa menjadi mereka yang bertuah.

alif. alif.

saya doakan yang terbaik buat anda.

"dear, u sibuk ya? bila lagi boleh lepak-lepak? let me know ya."

seorang lagi teman saya yang tak putus baik sms atau menghantar e-mail di myspace.

CJ. jejaka yang saya kenali hampir setahun lalu. kami rapat disebabkan beberapa perkara.

selain dari usia, CJ dan saya juga banyak berkongsi idea dan pemikiran yang sama. susah-senangnya, saya dianggap seperti saudara.

seperti CJ, saya juga senang dengannya. biarpun keputusan saya ke Germany sedikit merenggangkan kami namun CJ masih kekal menghubungi saya.

jarak bukan halangan untuk anda terus berkawan bukan?

buat CJ, selamat hari jadi buat anda (dah sama taraf kita ya!).

maaf kerana tidak dapat turut serta. saya percaya anda punya teman-teman yang hebat untuk meraikannya. moga sukses terus menjadi milik anda!

dan, seorang lagi lelaki hebat yang (juga) antara mereka yang tak pernah putus menghubungi saya (e-mail, friendster dan sebagainya) sepanjang saya di Germany.

Duta!

Duta- who?

cukup sahaja anda kenali beliau dengan nama Duta. ya Duta sahaja. orangnya simple, jarang keluar rumah (Duta kaki kerja) dan baik- cukup baik. juga sama seperti alif dan Cj, saya juga selesa dengannya.

kami pantang berjumpa, ada sahaja persoalan kerja yang dibincangkan.

oh, Duta juga seorang pereka grafik!

but then, there's something come up dan persahabatan kami 'terputus' seketika.

silap saya Duta, maaf ya. dan saya susun sepuluh jari mohon kemaafan dari anda (dan juga teman anda).

saya percaya jodoh itu datang bila-bila masa dan bisa menjadi milik siapa-siapa sahaja.

cerita empat lelaki ini- icky, alif, CJ dan Duta bukanlah saya reka-reka. mereka antara insan yang wujud di sekeliling saya. insan yang hadir dan menjadi (sedikit-sebanyak) sumber inspirasi saya. mereka antara teman saya yang ditinggalkan-

sahabat-sahabat saya.

banyak- terlalu banyak yang saya tinggalkan.

buat saya rindu saat-saat itu.

andai bisa saya putarkan waktu.

stabuxguy

Tuesday, November 13, 2007

Cinta Yang Tiada

selasa
13 november 2007

pulau yang menjauh,
masih tak terlupa dek pandangan.

tika ku terbang
masih kuingat rumput yang bertebaran.

cahaya yang membahang,
dipagar dek dingin yang mencengkam
ya, kadang buat ku terlupa
namun tak bermakna aku alpa
perhatianku tetap itu
dan itu, itu hanya padamu

malam yang mengundang
masih aku kedinginan
sering ku usik khabar
bulan yang menjauh
biarpun masih dipaksi yang sama
aku tidak setegar itu
angin
ah, dia juga tak pernah membawa jauh
hakikatnya,
cinta yang tiada.

dan masih begitu.

stabuxguy

Tiada Noktah Cinta


selasa
13 november 2007

"jangan!".

"kenapa?".

"jangan!".

"tapi...".

"i said.. jangan, jangan!".

"ok." wajah dia menyinga. sumpah belum pernah saya melihat wajahnya sebengis itu.

"i'm sorry." hanya itu yang saya mampu.

nasi dah jadi bubur. terlajak perahu bisa diundur.

maaf bagaikan tak bermakna apa-apa.

"kamu kasar! dan tak perlu nak berleter macam tu, nobody pernah berleter kat i even my own boss!".

sekali lagi saya kedu. sungguh dia bagaikan orang lain. "besar" sungguh salah saya malam ini.

lalu apa sebaiknya yang bisa saya lakukan?

saya sayang dia!

ah, tapi apa gunanya. saya juga tak pernah diherdik dan diperkata sebegitu rupa.

undur diri.

ya, jika itu yang sebaiknya.

teringat lagu Jee yang pernah hangat suatu ketika dulu.

Kesepian memberi waktu
Padaku
Renungi saat-saat indah
Bersamamu
Antara kita tak pernah
Terucap madah
Melafaz janji setia rasa

Perpisahan ini
Memberi sejuta erti
Mengajar kita
Mengenali diri ini
Tak perlu ada ungkapan berbahasa
Kita sedia memakluminya

Tiada kata pembukaan
Tiada berperenggan
Tiada akhiran

Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih!

Stabuxguy - ralit praktis dialog drama mingguan