Pages

Wednesday, November 12, 2008

Catatan Libur Di Kuala Lumpur Bhgn. 1

Petang tadi saya terkocoh-kocoh menyiapkan kerja-kerja akhir projek. Ralat sana-sini, panik juga. Jam enam sudah harus berkejar pulang ke rumah, ambil beg, mandi (kalau sempat) dan terus ke lapangan terbang.

Memang saya tak cukup tidur dua, tiga hari ini. Terkejar-kejar- penat!

Dalam perjalanan, handphone berbunyi. Tertera nama Ir di skrin.

"Di mana?", soal saya, ingin tahu.

"Chillies, KLCC. Ada perjumpaan kawan-kawan di sini."

Gambar mms dari Ir..

"Wanita bertudung awak tu pun ada!", seloroh Ir. Riuh kedengaran di hujung gagang. Saya tersenyum sambil-sambil melihat mms yang dikirim serentak.

Teringat jenaka saya kepada Shasha di Facebook Acai minggu lalu.

"Taste wanita bertudung!". Perenggan yang menjadi usikan Ir tiap kali nama Shasha disebut.

"Zalina juga ada?". Saya sedikit teruja. Gadis Seremban yang datang membawa kamera.

Baru sahaja bergelar tunangan orang (duh, melepas saya!), saya dan Zalina paling banyak berbual sewaktu makan-makan di rumah Aritha puasa lalu. Dari hal kamera (Zalina membawa DSLR Canon tak silap saya) hinggalah ke perbualan biasa.

Sayang saya masih terkandas di sini. Sesekali mengerling jam. Terasa begitu lambat pengumuman waktu berlepas dibuat.

Bosan menunggu, saya langsung membalas e-mel Acai di laptop- darihal perkahwinan adiknya di Sungai Petani hujung November ini, hinggalah ke rancangan 'bermain air' hujung minggu di Sunway Lagoon sabtu nanti.

"Kash, jangan lupa! I dah book you jadik photographer kat wedding tu nanti ya!".

Jumaat, 7 November 2008.
Rumah AM,
Desa Petaling, KL.
8.27 pagi.

Saya tersedar sebaik AM sedang bersiap-siap mahu ke tempat kerja. Terpisat-pisat, saya laju ke bilik air. Sudah lama saya tidak merasai suasana sebegini. Bangun awal pagi, perkara pertama yang akan saya buat ialah mengadap jendela (bilik saya menghala ke Lebuhraya Seremban).

Sempat juga (kadang-kadang) saya menyiapkan AM sarapan sambil berbual-bual (selalunya berkaitan rancangan saya untuk hari itu).

"Apa plan? Gym? Kolej? Mahu pakai kereta?". Itu antara soalan-soalan lazim dari AM pagi-pagi.

Paling rutin, saya akan mencium tangan AM sebelum dia ke pejabat. Itu yang paling saya rindu.

Tiba dari airport malam tadi juga, kami sempat berbual-bual di bilik saya. Bertukar khabar dan cerita sebelum masing-masing mengucapkan selamat malam.

Biarpun AM bukanlah seorang yang gemar berterus-terang, namun jauh di sudut hatinya, saya faham, selama kami tinggal bersama, sedikit-sebanyak dia juga rindukan kehadiran saya.

Tengahari, saya menelefon Sarah. Lama juga tidak bertemu dengan si manis ini.

"Pah, kat mana? Mahu jumpa. Lunch sama?".

"Sett! Yam kat mana? Pah kat ofis lagi ni-". Hahaha! Itu bahasa kami-kami je tau. Komunikasi setiap kali bersms dengan Sarah.

Sesi minum lite-lite dan berborak bertukar jadi sesi makan tengahari akhirnya...

Saya ajak sarah minum di Avenue K. Ada Secret Recipe di situ. Selain tersorok, sedikit privacy. Kebetulan saya membawa beg. Menunggukan Ir, petang nanti langsung mahu ke Temerloh pula.

Dua jam lepak bersama, masing-masing tak puas bercerita.

"Pah kena naik dah. Enjoy weekend dengan Irwan and the rest ya! Jangan nakal-nakal tau!".

"You too! Selamat bercuti-cuti Malaysia kat Cherating!". Kami berpisah di situ. Sarah akan ke Cherating petangnya.

"You okay?", tegur Ir yang baru tiba kemudiannya. Saya senyum sebelum mengangguk perlahan.

"Okay cuma sedih sedikit. Entah bila pula dapat jumpa Sarah."

"Jangan macam tu. Now you ada me and Su. Jom, Su dah tunggu tu. Kata nak lunch sama kan?". Teringatkan Suzana, hati saya sedikit terubat. Sesekali pulang ke Kuala Lumpur, beginilah- saya terpaksa membahagi-bahagikan masa sebenarnya. Jumpa kawan-kawan (mana yang sempat), itupun sekejap-sekejap.

"Hey, Su! Sorry lama tunggu-".

"Heisy, korang nih! Mana pegi- sib baik aku pun turun lambat tadi. Jom makan, perut pun dah laparrr!". Hah, si Su ni kalau bab makan... dia nombor satu...

Nak rasa?

Kami ke The Apartment tak jauh dari situ. Hampir terlupa saya ulangtahun Suzana minggu lalu. Sempat Ir sms saya sewaktu ke kereta untuk mengambil kamera.

"Saya order kek. Jangan bagitau Su!".

Saya pasti Suzana gembira. Sekurang-kurangnya saya mahu dia tahu, ada juga teman-teman yang bisa menghargainya.

"Happy birthday to youuu!!". Nyanyi kami beramai-ramai sebaik kek tiba. Tambah bermakna apabila majlis kecil ini juga disertai oleh beberapa orang sahabat kami yang lain- terima kasih Shasha, Zalina, Regina (sorry, i lupa masa mula-mula salam!) dan dua orang lagi teman Ir sewaktu di UTP.

Saya senyum melihat Suzana. Hari ini hari dia, besok-besok hari saya pula.

Budak Kopi.

2 comments:

seronok kan kalau sekali-sekala bersembang dengan kawan2 lama over some coffee and tiramisu cake

Memang seronok baca entry nie and hope that u and Irwan enjoy....