Pages

Friday, August 10, 2007

Komen Logo : INCEIF University


Projek : Logo
Klien : INCEIF University
Keterangan :

Pemilihan warna skim bagi logo ini adalah mengikut logo koporat yang diberikan iaitu biru laut dan hijau. Memandangkan INCEIF adalah sebuah organisasi yang bercirikan islam, pemilihan warna hijau dititikberatkan.

Gabungan "I" dan "U" di dalam kotak (hijau) selain memberi maksud INCEIF University ianya juga memberi makna setiap warga universiti saling berganding bahu di bawah satu ciri sebuah universiti bersifat islamik dan berusaha untuk membawa nama IU ini ke pentas global (kotak kecil, biru).

Font hitam "University" pula bersifat elegan dan ekslusif selain untuk memberi fungsi tersendiri universiti selain dari INCEIF.

Keseluruhan imej logo ini adalah ringkas dan sesuai dengan sebuah institusi bertaraf global.

Info :

"Berkenaan INCEIF, we were set up by Bank Negara Malaysia to train professionals for the Islamic financial services industry not just in Malaysia but anywhere in the world which has an Islamic bank, Islamic insurance or needs anything to do with Islamic finance. The only programme currently being taught at INCIEF is the Certified Islamic Finance Professional (CIFP), which is a professional qualification programme for those who wish to gain an edge for a career in the Islamic financial services industry..."

maklumat/rujukan : http://www.inceif.org

*makluman :- logo ini bukan rasmi. minta kerjasama untuk tinggalkan komen/pendapat. terima kasih. :)

budak kopi,
germany

3 comments:

Wan, if you try black on the IU instead of white, will it bring a different impact & effect? At least, there will only be three colours instead of 4 which I think is overcrowding for a small space of a masthead. But the font and the positioning of characters look "potent" enough....:0 ha? apa tu......ha ha ha....eh, prevalent ke ? ohhhhhhhhhh......nice job.....:) Tapi tak lah secung logo Universiti Suka Meeting...ha ha ha............

for me if the whole inceif uni tu di kecilkn & letak kat bawah dat kotak hijau. let the kotak hijau be the main center . so x la nampak mcm byk sgt putih... color putih tu namapk mcm kosong ..

hi..

INCIEF? im handling tat account...