Dah lama teringin nak makan, saya google beberapa laman blog di internet untuk mencari resepi terbaik (dan senang pastinya!) bagi membuat Sira Pisang ini. Terima kasih kepada si cik si penulis resepi!
Sira Pisang ni memang sedap dan popular kalau dimakan waktu berbuka puasa as a dessert (pembuka selera!) terutama di kalangan masyarakat di Kelantan.
Ada yang panggil Sira Pisang, ada yang panggil Pisang Sira- bagi saya sama sahaja. yang penting rasanya- yymmmm. Ha!
Okay pada yang ingin mencuba, ini antara bahan-bahan dan kaedah membuatnya (yang telah saya ubah sikit-sikit hehe...).
Bahan-bahan :-
1) 6 biji pisang (boleh cuba either pisang berangan or pisang nangka)
2) 4-5 sudu gula (manis ikut citarasa) - boleh guna gula melaka atau gula batu atau gula biasa
3) Daun pandan (disimpul)
4) beberapa kuntum bunga cengkih
5) 1 biji bunga lawang
6) 1 batang kayu manis
7) secubit garam
8) secawan air
- Rebus air dengan gula, cengkih, bunga lawang, kayu manis dan daun pandan sehingga gula larut.
- Kopek kulit pisang dan masukkan ke dalam air gula tadi dan rebus hingga pisang agak lembut.
- Sejukkan dan hidangkan.
Tips Kash : Jangan buang air sira yang berlebihan/tak habis, simpan untuk recycle- nanti boleh dibuat sira balik guna pisang/labu/ubi keledek (dihiris nipis). Sedaap!
Stabuxguy
1 comment:
Kashie... :)
Post a Comment