
Terbayang kudrat Tok Su yang masih kuat menyusun kayu-kayu di belakang rumah, sesekali mencantas anak pokok dan bercucuk-tanam di kebun kecil yang dibuatnya sendiri.
"Lapar?". Saya pandang Kak Sam di sebelah sebelum mengangguk.
"Kita singgah di Kuala la. Bungkus laksa dan makan kat rumah. Ok?".
Kami ke Kuala Perlis. Sempat ke kawasan pesisir membeli udang dan ikan sebelum ke gerai laksa dan rojak berdekatan.




Malam itu kami menikmati hidangan laksa Perlis di samping rojak udang dan pasembor yang dibeli tadi. Kenyang! Puas dapat borak-borak dan mendengar Tok Su bercerita. Satu slot yang wajib saya fokus bila berkunjung ke sini.
Tok Su gemar dan spontan bercerita. Dari kisah hidupnya hinggalah tentang politik dan isu semasa. Membuatkan saya bertambah kagum dan hormat pada ilmunya. Tak hairanlah jika Kak Sam dan adik-beradiknya yang lain juga mewarisi sikap dan keperibadian yang sama. Alangkah bagusnya jika saya juga dilahirkan di kalangan mereka.
"Takpe Wan*, Wan pun Tok Su dah angggap sebahagian dari keluarga. Rumah Tok Su ni, rumah Wan juga...". Terharu saya mendengar bila Tok Su berkata demikian. Saya pandang Kak Sam.
*Wan = panggilan Tok Su kepada saya
"Hai, nampaknya susahlah i pas ni asyik jadi warganegara dunia ketiga je. Tok Su dah mula sayang kat you nampaknya!". Seloroh Kak Sam membuatkan kami tertawa.
Esoknya, awal-awal lagi kami dah rancang untuk menikmati pulut ayam di Padang Besar. Pada yang tak tau macam mana rupa dan rasanya, hah kalau sesenang bebila dan singgah ke mari, boleh lah mencuba ya. Cuma pulut biasa yang di padankan dengan ayam goreng berempah. Enak lebih-lebih lagi jika dimakan panas! Salah satu dari hidangan kegemaran saya jika berkunjung ke mari.
Jarak rumah Tok Su ke Padang Besar takde la jauh sangat. Kira-kira empat puluh minit perjalanan. Itu pun tak rasa sebab ralit memandu dan menikmati penorama yang maha-awesome sepanjang jalan. Antara tempat-tempat menarik yang sempat kami singgah ialah Tasik Timah Tasoh (terletak berhampiran MRSM - sekolah lama saya!), Gua Kelam dan juga Wang Kelian.
Tasik Timah Tasoh

Gua Kelam

Sebaik meletakkan kereta, kami berjalan kaki untuk ke pintu gua. Ramai juga pengunjung tempat ini rupanya. Merupakan kawasan jeram dan perkelahan popular, antara sinonim lain di Gua Kelam selain tarikan gua batu kapurnya yang unik.

*Batophobia - Perasaan takut bila berhadapan dengan bangunan/struktur tinggi/besar.
Wang Kelian

Mungkin ada antara anda yang tahu. Berminat mahu berkongsi ilmu dengan saya? E-mail ya!
Berbeza dengan Padang Besar, Wang Kelian lebih kecil, biarpun barangan yang dijual di sini hampir sama, namun apa yang menarik untuk ke sini, anda terpaksa meredah turun-naik bukit (yang agak curam). Oh, jangan lepaskan peluang untuk melihat pemandangan ladang tebu yang saujana mata memandang. Memang memukau!
Takjub saya seketika.
Padang Besar
Terlupa saya- Dari Wang Kelian, kami langsung ke destinasi dan agenda utama - beli pulut ayam di Padang Besar!

Tak sah kalau tak jalan-jalan dan membeli di Padang Besar. Teringat ibu dan nenek saya dulu-dulu, jika ke Rantau Panjang atau Wakaf Baru, mesti macam-macam yang dibeli mereka. Dari tudung saji, pinggan-mangkuk dan periuk (yang sebenarnya dah ada berkepuk-kepuk kat rumah) hinggalah ke toto (comforter) yang biasanya dijadikan tempat tidur.
Saya pun tak alah. Berpusing-pusing dari satu kedai ke satu kedai.

Kami balik hampir jam tiga. Kasihan tinggalkan Tok Su lama-lama di rumah. Dah ajak, tapi berkali-kali Tok Su tolak. Tak larat nak jalan-jalan katanya.

"Takpe Wan. Kasihan kat kamu. Kayu-kayu tu berat. Mana larat kamu nak angkat sorang-sorang. Tok Su dah upah orang kampung datang buat nanti. Kamu rehat ya." Saya pandang Kak Sam. Ralat pula sebab tertidur.
"Takde apalah. Tok Su kasihankan kamu tu. Dah pegi mandi. Nanti kita minum petang!".

"Terima kasih...".
"Untuk apa?". Soal Rina.
"Pajeri nih. Sedap you masak!". Puji saya. Kak Sam buat-buat tidak peduli. Dia sibuk dok bersembang dengan Mak Ngah.
"Bukan i lah, Tok Su dan ibu yang buat. Rina tolong kacau je tadi." Ujarnya malu-malu.
Esoknya, hari terakhir di Perlis. Mak Ngah dan Rina telah pulang semalam. Saya dan Kak Sam akan hantar Tok Su ke Alor Star hari ni sebelum kami bersambung balik ke Pulau Pinang.
Saya puas biarpun sekejap di sini. Terkenang malam sebaik habis sesi makan-makan, saya, Kak Sam dan Tok Su, kami bertiga duduk di sofa di luar rumah, berbual-bual dan paling menarik, Tok Su banyak berkongsi kisah muda-mudanya. Ada yang buat saya senyum sendiri, tak kurang yang buat saya bersyukur yang saya hidup di zaman teknologi.
Saya tak pasti sampai bila saya akan terus bisa mendengar Tok Su bercerita. Baik Tok Su mahupun Kak Sam sendiri, mereka sudah bagaikan keluarga saya. Biarpun ada kisah-kisah kami yang tak dapat dicerita, ah, terlalu kompleks saya kira- namun, antara sedar dengan tidak, itulah sebenarnya nadi yang semakin menguatkan hubungan kami. Tarik nafas dan lepas perlahan-lahan. Sekali lagi, buat saya tersenyum sendiri.
Stabuxguy - Never ending story...
2 comments:
Wah..pengalaman yang best... ada hidangan yang best, kenangan lama, bertemu ngan teman bual yang akrab. Tak sangka Tok Su ni petah juga ya. Alangkah baiknya.. kalau Perlis dekat ngan Penang. Nak balik setiap minggu pun boleh..
O ya...dah lapar ni..terbayangkan Laksa Perlis, Pulut Ayam, dan hidangan dalam gambar.. Grrruugh..Bunyi perut..
Tahulah apa nak buat ya!
awak ni sedara mara ngan Odie ker?
Post a Comment